KJENNE BEHOVET: Vi må nå ut til dem som trenger det aller mest. Til det trengs det mennesker, frivillige eller ansatte, som kjenner lokalmiljøet og vet hva som er utfordringene og behovene, skriver innsenderen. Bilde fra Uganda. Foto: NTB Scanpix
KJENNE BEHOVET: Vi må nå ut til dem som trenger det aller mest. Til det trengs det mennesker, frivillige eller ansatte, som kjenner lokalmiljøet og vet hva som er utfordringene og behovene, skriver innsenderen. Bilde fra Uganda. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Bistand

Hvorfor ikke bare vippse til Afrika?

Når bidrag gis på en ansvarlig måte, gjennom organisasjoner og aktører med tiltak som fyller et faktisk behov, kan det ha en enorm effekt.

Meninger

«Hadde det ikke vært enklere om jeg bare kunne vippse til Afrika!» Dette har jeg hørt noen ganger i det siste. Vi er vant til å håndtere mange aktiviteter og gjøremål via mobiltelefonen. Mye kan løses med noen tastetrykk, så hvorfor ikke også bistanden?

Vippse direkte til en familie som sier de trenger et nytt tak, uten å gå via et kompliserende mellomledd? En besnærende tanke, men kan direkte overføringer sørge for at barn verden over blir sikret den omsorgen de trenger?

Bente Lier.
Bente Lier. Vis mer

Det finnes selvsagt familier som bare trenger litt økonomisk hjelp for å komme seg over kneika, men for de fleste familier i krise, er situasjonen sammensatt. For å løse deres utfordringer trengs det tiltak på flere plan.

Stabil omsorg i en familie kan ikke måles på samme måte som tiltak i helse- eller utdanningssektoren, hvor du haker av for gjennomført vaksineprogram, eller antall barn i skolen. Å sørge for at barn vokser opp med omsorg og beskyttelse krever langsiktig investering og støtte.

Det handler om mer enn et nytt tak. For at barn skal få stabil omsorg jobber SOS-barnebyer langsiktig med familier og lokalsamfunn. Det handler om å lage en plan i fellesskap for hvordan familien skal komme ut av krisen. Skape stabil inntekt, veilede i foreldrerollen, sørge for skolegang med oppfølging til barna. Bygge ressurssterke nettverk i nærmiljøet, som selv kan støtte familier i krise.

På den måten skapes ikke passive mottakere, men ressurssterke mennesker som kan være med og bygge landet. SOS-barnebyers familieprogram jobber med et mål om at familiene skal bli selvhjulpne. Men vi slipper ikke taket før vi ser at de kan klare forsørge og støtte barna sine.

Vi må nå ut til dem som trenger det aller mest. Til det trengs det mennesker, frivillige eller ansatte, som kjenner lokalmiljøet og vet hva som er utfordringene og behovene. De aller svakest stilte vil ikke være blant dem som når igjennom, og får penger vippset fra ukjente.

Det er også flere eksempler på veldedige tiltak som ikke først og fremst blir etablert for å skape utvikling, men fordi det gir penger i kassa til dem som driver det. Det finnes mange barnehjem i verden hvor de fleste av barna faktisk har foreldre som kunne ha tatt seg av dem med riktig støtte og veiledning, og hvor barna heller ikke får kvalitativ omsorg.

Vi skal ikke slutte å bry oss, verden trenger mennesker som er engasjert og ønsker å bidra til positiv endring mer enn noensinne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.