Hvorfor ikke Gripen?

Sverige og Norge deler en langstrakt halvøy, merkverdig nok på langs. Hele veien oppigjennom er økosystemene de samme, likeså vær og vind, vinter- og sommerforhold. Delvis bestemt av slikt er også kulturene temmelig ensartede, og politisk har vi beveget oss i takt, til tross for de eldgamle stridigheter som har delt halvøya på en natur- og kulturstridig måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Historisk ukunnige besøkere utenfra har vondt for å forstå «broderfolkenes» stadige krangel; sammen og enige ville de jo utgjøre en formidabel kraftpakke på verdensarenaen: Våre ressurser ville komplettere hverandre perfekt - gjerne som et selvdrevet, utad uavhengig økosamfunn. Resonnementet får ekstra styrke når militært forsvar er temaet. Innen dette feltet skal jeg straks gå til en konkret spesialsak - dog en med videre konsekvenser enn folk flest er klar over. Der gjelder Norges snarlige kjøp av nye jagerfly, hvor jeg er redd for at det - sett i et framtidsorientert perspektiv for landet - velges feil maskin, bl.a. ved at gruppene som skal rådgi regjeringen, er for snevert sammensatt.

Mitt hovedanliggende er at valg av jagerfly betyr innhekting i en storindustriell prosess med ganske omfattende økonomiske og politiske føringer for landet - i tillegg til de rent praktiske konsekvenser for Norges framtidige forsvar.

Ut fra en tverrfaglig framtidsrettet helhetstenkning tviler jeg på forsvarsnytten av jagerfly i det hele tatt - og særlig hvis vi holder fast på F16-konseptet (med avhengighet av noen få store og sårbare flyplasser). Men å avvise et nytt jagerflykjøp oppfatter jeg som politisk umulig. Derfor blir valg av flyindustriell samarbeidspartner viktig. På grunn av at det dreier seg om noe langt mer enn kjøp av noen fly, og på grunn av de svært langsiktige konsekvensene, burde valget være gjenstand for en åpen demokratisk debatt. Konsekvensene vil angå alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer