Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hvorfor ikke pakke ned og reise hjem - i kveld?

Dagbladets anmelder slakter Sveriges MGP-bidrag.

- STUSSELIG SANGSTEMME: Dagbladets anmelder lar seg ikke imponere av svenske Eric Saade, men mener han like gjerne kan reise hjem før delfinalen. Foto: AFP PHOTO / HENNING KAISER
- STUSSELIG SANGSTEMME: Dagbladets anmelder lar seg ikke imponere av svenske Eric Saade, men mener han like gjerne kan reise hjem før delfinalen. Foto: AFP PHOTO / HENNING KAISER Vis mer

MGP 1. semifinale Tirsdag 10.mai 1. Polen
Artist: Magdalena Tul
Låt: «Jestem»

Polakkene er flittige, men har vel aldri bidratt stort til det populærmusikalske fellesskapet. Kjedelig rytmiske greier utført av lekker artist/dansere.

2. Norge
Artist: Stella Mwangi
Låt: «Haba Haba»

Vi liker Stella, men vil hun møte rasefordommer som gir seg uttrykk deler av Øst-Europa? Rytmisk, friskt og fengende som tar oss videre til finalen.

3. Albania
Artist: Aurela Gaçe

Låt: «Kënga Ime» Det går ikke Albanias vei, i år heller. Åpningen pirrer, men denne poporkestrale og dramatiske låta fenger ikke. Med et bedre refreng kunne dette blitt anstendig.

4. Armenia
Artist: Emmy
Låt: «Boom Boom»

Koker ned til teksten «Boom boom, chacka chacka — I'm i love with you». Jo visst er den fengende og trykker på noen riktig knapper, tror du kanskje. Bare lureri.

5. Tyrkia
Artist: Yüksek Sadakat
Låt: «Live it up»

Tyrkia byr på rock, men hvorfor ikke gjøre det ordentlig. Bandet viser slett skjønn. Med god smak kan man komme mye lenger enn dette, selv med en så dårlig låt.

6. Serbia
Artist: Nina
Låt: «Caroban»

En orksterpoplåt av klassisk tapning. Ingen innertier, men Nina og låta har noe tidløst, uanstrengt og likandes ved seg. Mye soul og musikalsk glede i Serbias bidrag.

7. Russland
Artist: Alexey Vorobyov
Låt: «Get You»

Russland vil sanke stemmer for denne allsangvennlige partylåta. Alexej Vorobjov, som også kaller seg Alex Sparrow, er en populær sanger og skuespiller i hjemlandet.

8. Sveits
Artist: Anna Rossinelli
Låt: «In Love For A While»

Søt og organisk feelgoodpop med akustiske gitarer og bass. Anne Rossinelli sjarmerer, synger godt og skaper god stemning. Låta skiller seg ut og vokser.

9. Georgia
Artist: Eldrine
Låt: «One More Day»

En god idé som aldri tar helt av. En pop/rock/rap-hybrid. Men den klarer ikke å bestemme seg for hva den skal være, og blir dermed verken/eller.

10. Finland
Artist: Paradise Oskar
Låt: «Da Da Dam»

For fem år siden vant Finland med heavyrocksyngende mostere. Nå prøver de ytterligheten akustisk gitarpop og smektende sterkere. Fint og søtt — en luring som fester seg.

11. Malta
Artist: Glen Vella
Låt: «One Life»

Den lille øya hadde kledd å være vertskap for Europa i en MGP-finale, men da må de hoste opp mer skarpskodd materiale. En masete gladlåt det går 13 av på dusinet.

12. San Marino
Artist: Senhit Zadik Zadik
Låt: «Stand By»

Søtladent og silkemykt fra lilleputtstaten San Marino. En popballade som verken klarer å engasjere eller irritere. Pregløs, vil neppe fenge verken i øst eller i vest.

13. Kroatia
Artist: Daria Kinzer
Låt: «Celebrate»

Lite å feire, dette. En poplåt som liksom skal sprudle og by på party rygger inn på festen og gjør alt den kan for å parkere hele moroa. Billigfyrverkeri som imploderer.

14. Island
Artist: Sjonni's Friends
Låt: «Coming Home»

Feelgood fra Island. En låt som bugner av optimisme og nostalgi. Akustiske instrumenter, flerstemt herresang og blåsere. Trivelig og traust — et behagelig gjesp.

15. Ungarn
Artist: Kati Wolf
Låt: «What About My Dreams»

Friske toner fra Kati Wulf, som har en stemme langt over gjennomsnittet i MGP. Poplåta byr opp til dans og diskorytmene engasjerer med et refreng som fester seg. Kan nå langt.

16. Portugal
Artist: Homens da Luta
Låt: «Luta É Alegria»

Portugal sender et loppemarked til Düsseldorf — en kasse kaniner, klovner eller protestsangere. Samme hva, det låter redselsfullt og ser bare rart ut. Moro, lell.

17. Litauen
Artist: Evelina Sa?enko
Låt: «C'est ma vie»

En kvinne og et klaver er stikkordet her. Evelina Sa?enko kan åpenbart synge, og klemmer til med denne musikalinspirerte orkesterballaden. Akk, så kjedelig.

18. Aserbajdsjan
Artist: Ell & Nikki
Låt: «Running Scared»

Ell & Nikki er kveldens duettpartnere. Mye forventning i denne låta, som etter gjentatte ganger ikke falmer og blir blass. Seiler inn i stua som et frisk pust. 19. Hellas Artist: Loucas Yiorkas featuring Stereo Mike Låt: «Watch My Dance» Pompøst og påtatt. Åpner med en noe som i beste fall kan minne om en rap, og går over i etnisk patos som bare solbrune grekere kan oppvise. Ufrivillig underholdende.

19. Hellas
Artist: Loucas Yiorkas featuring Stereo Mike
Låt: «Watch My Dance»

Pompøst og påtatt. Åpner med en noe som i beste fall kan minne om en rap, og går over i etnisk patos som bare solbrune grekere kan oppvise. Ufrivillig underholdende.

MGP 2. semifinale Torsdag 12. mai 1. Bosnia
Artist: Dino Merlin
Låt: «Love In Rewind»

En troverdig sang sunget av en middelaldrende mann som ikke forestiller seg. En akustisk singersongwriter-sak med kledelig etnisk/sigøyner-undertone.

2. Østerrike
Artist: Nadine Beiler
Låt: «The Secret Is Love»

Terning 3 En saktegående ballade sunget av soulstemmen Nadine Beiler — med en touch av gospel. Ingen fakter, ingen sleipe eurotriks, bare en enkel sang sånn midt på treet.

3. Nederland
Artist: 3JS
Låt: «Never Alone»

En jordnær trio fra Nederland gjør en helt grei figur med denne rolige akustiske popballaden, som rocker seg opp etter hvert. Fortjener en finaleplass.

4. Belgia
Artist: Witloof Bay
Låt: «With Love Baby»

DIKTATORENS SENDEBUD? Hviterussland kan vinne årets Eurosong-finale. Anastasiya Vinnikova gjør alt riktig, og har den beste låta, mener Dagbladets anmelder. Men er det diktator Aleksandr Lukasjenko som har skrevet teksten? Foto: Pieter Van den Berghe / EBU
DIKTATORENS SENDEBUD? Hviterussland kan vinne årets Eurosong-finale. Anastasiya Vinnikova gjør alt riktig, og har den beste låta, mener Dagbladets anmelder. Men er det diktator Aleksandr Lukasjenko som har skrevet teksten? Foto: Pieter Van den Berghe / EBU Vis mer

Soul har ingen vondt av, og denne vokalgruppa treffer ikke. Men «with love»-mantraet blir ensformig og masete, og vokaltriksingen unødvendig. Melodimas, huff, nei.

5. Slovakia
Artist: Twiins
Låt: «I'm Still Alive»

Sexy eneggede tvillinger prøver å overbevise oss om at de er i live. Jo da, vi ser det, men hører det ikke. At en ufarlig og lat låt kan være så irriterende utmattende ...

6. Ukraina
Artist: Mika Newton
Låt: «Angel»

Mika Newton forsøker å ?utfordre oss med denne delvis nakne og nedstrippede balladen. Den treffer sånn passe, men makter ikke å feste noe skikkelig grep.

7. Moldova
Artist: Zdob ºi Zdub
Låt: «So Lucky»

Rock'n'roll kan også være tøys'n'tull. Bandet blander østblokkrock med etnopopvrøvl. Det høres ut som de skrur sammen to-tre helt ulike låter til et misfoster.

8. Sverige
Artist: Eric Saade
Låt: «Popular»

Eric Saade vil bli populær, og det har han vel klart. Så hvorfor ikke pakke ned sangstemmen og det stusslige svenske bidraget og reise hjem — allerede i kveld.

9. Kypros
Artist: Christos Mylords
Låt: «San Aggelos S'agapisa»

Det har sikkert noe med kulturkrasj å gjøre. Kombinasjonen maskulin balkanpatos, musikalsk lokalkoloritt og massiv liksomheavy fungerer ikke for meg.

10. Bulgaria
Artist: Poli Genova
Låt: «Na Inat»

En kjølig rocker framført på en språk jeg ikke forstår. Variasjon i volum og intensitet til tross. Dynamikken og melodilinja mangler det viktigste: treffsikkerhet.

11. Makedonia
Artist: Vlatko Ilievski
Låt: «Rusinka»

Mer rock, og fra Makedonia blir det fifty-fifty lokalkoloritt med sigøyerskrekkspill og høy balkanfaktor. Det kan være fint, det. Når Stian Carstensen gjør det. Han er ikke med her.

12. Israel
Artist: Dana International
Låt: «Ding Dong»

«Ding Dong», så absolutt. Med så fine damer og tvilsom musikk vil heller ikke jeg tatt noen sjanser. Slikt beskytter vi oss mot. Styr unna Dana Internationals plastpop.

13. Slovenia
Artist: Maja Keuc
Låt: «No One»

Kommer til slå an og sanke godt med poeng. Maja Keuc bør få flere eurohomser til å vurdere sin legning. En intens ballade som bygger opp til dramatiske høyder.

14. Romania
Artist: Hotel FM
Låt: «Change»

Gladlåt som nok de fleste vil se i finalen. Eurohomsene som havnet i legningstvil med forrige låt: ta det med ro. Denne herretrioen vil gi dere våte drømmer og troen tilbake.

15. Estland
Artist: Getter Jaani
Låt: «Rockefeller Street»

En delvis minimalistisk låt med sang og diverse rytmer i fokus. Den er merkelig skrudd sammen. Når den er i ferd med å ta av, så punkter den. Dette kunne vært bedre.

16. Hviterussland
Artist: Anastasiya Vinnikova
Låt: «I Love Belarus»

En spretten og catchy poplåt som har et lettbent, enn om noe spesielt refreng: «I love Belarus». Det fenger big time — Anastasiya vil kunne ta denne helt til topps.

17. Latvia
Artist: Musiqq
Låt: «Angel in Desguise»

Sjarmerende herreduo med en poplåt som sitter lett i øret. Den strutter av energi, glede, og rapelementer og kan score mange. Koret ødelegger mer enn det tilfører.

18. Danmark
Artist: A Friend in London
Låt: «New Tomorrow»

Poplåt med appell. Ingen stor kunst, men dette bandet ser ut til å få gråstein til å skinne. Vinner på oppdrift, dynamikk og variasjon — og bandet gjør riktige ting.

19. Irland
Artist: Jedward
Låt: «Lipstick»

Irland sender to leppestifter med rytmemas fra helvete. Den har muligens ungdommelig appell, men høres ut som en låt som ikke holdt mål til en Surferosa-plate.

Finale Lørdag 14.mai 1. Frankrike
Artist: Amaury Vassili
Låt: «Sognu»

Frankrike forsøker i år med en høyreist opera i klassisk tapning. Amaury Vassili (21) er den yngste profesjonelle tenoren i verden. Nobelt, men slår den an i MGP?

2. Tyskland
Artist: Lena
Låt: «Taken by a Stranger»

Lena vant fortjent fjorårets finale. Det blir neppe pallplass i år. Hun synger sjarmende og pirrende. Har stil, dama, men blir nok for sær for Eurosong.

3. Italia
Artist: Raphael Gualazzi
Låt: «Madness of Love»

Italia har ikke vært med i Eurosong på 13 år. Raphael Gualazzi entrer manesjen med storbandjazz. En lavpotent sak som har mer på en kabaretscene å gjøre.

4. Spania
Artist: Lucía Pérez
Låt: «Que Me Quiten Lo Bailao»

Dans, moro og glede. Det spanske bidraget bobler som fin cava, mer søt en frisk — men ikke klissete. En munter og smittende låt som inviterer til fest.

5. Storbritannia
Artist: Blue
Låt: «I Can»

Boyband-oppskriften kan være en killer i popindustrien, men vi har hørt fire kjekke unge menn levere mer spenst enn dette. Melodien er i beste fall grei nok.

TERNINGKAST FIRE: Stella Mwangis låt tar Norge til finalen, spår Dagbladets anmelder.

Foto: Håkon Eikesdal
TERNINGKAST FIRE: Stella Mwangis låt tar Norge til finalen, spår Dagbladets anmelder. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer