KURDISK FLAGG: Et irakisk-kurdisk flagg med et portrett av Masoud Barzani, presidenten for den irakiske kurdiske regionalregjeringen (IKRG), gjøres ferdig i Arbil, hovedstaden i den autonome kurdiske regionen i Irak. Barzani har annonsert en folkeavstemning om uavhengighet som vil bli avholdt 25. september i år. Foto: AFP / NTB Scanpix
KURDISK FLAGG: Et irakisk-kurdisk flagg med et portrett av Masoud Barzani, presidenten for den irakiske kurdiske regionalregjeringen (IKRG), gjøres ferdig i Arbil, hovedstaden i den autonome kurdiske regionen i Irak. Barzani har annonsert en folkeavstemning om uavhengighet som vil bli avholdt 25. september i år. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Kurdistan

Hvorfor kan ikke kurderne få et eget land?

Kurderne er et eldgammelt, demokratisk, fredselskende folk, som aldri har angrepet noe land.

Meninger

Et uavhengig Kurdistan bestående av de kurdiske områdene i Irak kan bli en realitet i løpet av året. Den amerikanske tenketanken Clarion Project mener det vil være til fordel for USA. Masoud Barzani, presidenten for den irakiske kurdiske regionalregjeringen (IKRG), har annonsert en folkeavstemning om uavhengighet som vil bli avholdt 25. september i år.

LEDER I DEMOKRATENE: Makvan Kasheikal.
LEDER I DEMOKRATENE: Makvan Kasheikal. Vis mer

Den planlagte folkeavstemningen har skapt sterk misnøye blant statsledere i Midtøsten. Blant annet har Iran, Irak, Tyrkia og Assad-regimet i Syria advart kurderne mot å avholde folkeavstemningen og truer med «katastrofale konsekvenser».

Samtidig har vestlige ledere, spesielt «fredsnasjonen» Norge, hatt en passiv rolle og nærmest ignorert situasjonen i Kurdistan selv om kurdere på mange måter er med på å skape fred og ikke minst er den mest demokratiske folkegruppa i Midtøsten etter Israel.

Venstreorienterte politikere med AP i spissen har i alle år vært en pådriver og støttespiller både økonomisk og politisk til palestinernes sak, men i forbindelse med kurderens situasjon velger de en annen strategi og vil ikke blande seg i saken. Spørsmålet er: Mener Arbeiderpartiet at palestinere som har vært med på å angripe og begått terrorhandlinger er bedre enn kurdere? Kurderne er et eldgammelt, demokratisk, fredselskende folk, som aldri har angrepet noe land. Hvis noen få millioner palestinere skal få sin egen stat, hvorfor kan da ikke flere titalls millioner kurdere få det?

Clarion Project viser også til at Kurdistan har et rykte for å behandle minoriteter langt bedre enn naboene. Kurdistan er for øyeblikket et tilfluktssted for kristne, jesidier og andre minoriteter i Irak, i motsetning til de andre områdene i landet som er plaget av sekterisk vold.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.