Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor kaster barna stein?

Line Halvorsen har laget film om de palestinske barna i Betlehem. Les svarene fra dagens nettmøte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På mandag arrangeres Filmfestivalen i Haugesund for 31. gang.

Over 100 filmtitler fra 15 forskjellige nasjoner skal vises. Blant de nominerte til den høythengende Amanda-prisen finnes den sterke dokumentarfilmen «Et Steinkast Unna». Vi har snakket med Line Halvorsen som har regi og klipp på filmen.

I fjor flyttet hun og fotograf Tone Andersen til Betlehem. De ble grepet av hvordan barna lever i området. Og det ble det dokumentar av.

Må være inne halve året

- Betlehem ble invadert, og konflikten opptrappet da vi flyttet dit. Vi ble sjokkert over hvordan situasjonen påvirket barna, og ville lage en film om det.

I «Et steinkast unna» møter vi tre palestinske gutter. De er vokst opp i flyktningeleiren Dheisheh med pansrede kjøretøy i gatene, og soldater med maskingevær. De kjenner ingen annen virkelighet enn krig. Flere av deres tenåringskamerater er døde. De har blitt skutt av israelske soldater.

Barna får ikke lov til å være ute på gata, i 162 av dagene i 2002 påla israelerne portforbud. De får ikke gå på skole, og det er vanskelig å spille fotball. Mødrene deres har vansker med å få handle mat.

- Portforbudet er så uforutsigbart. De får ikke vite det før det skjer. En stridsvogn kjører gjennom gatene og varsler om at det ikke er lov til å gå ut. Dagen etter kan de varsle om at det er lov å gå ut mellom 08.00 og 14.00. Da er det helt kaos, alle skal handle ut. Plutselig kan det komme kontrabeskjed når alle er ute om at de må inn igjen klokka 12, forklarer Line.

Det er vanskelig å jobbe i en slik situasjon. Jobb utenfor flyktningeleiren er vanskelig. Lite kan planlegges. Barna har kan lite gjøre. De får ut aggresjonen mot de isralske stridsvognene med å kaste stein på dem.

Framtidsplanene deres har forandret seg fra ambisiøse mål om utdannelse og gode jobber. Nå vil guttene vi møter tjene penger til å kjøpe våpen og gå mot israelerne. De vil ta hevn for sine døde venner.

Lite forståelse

- Jeg ringte hjem til Norge for å fortelle det jeg opplevde. Jeg så barn bli skutt på. Det var reaksjonen jeg fikk i telefonen som fikk meg på tanken om å lage denne filmen.

Hjemme i Norge var nemlig spørsmålet hvorfor barna ikke bare holdt seg inne. Det var da det gikk opp for Line at mange i Norge ikke forstår. Det er vanskelig å holde tenåringer innendørs halvparten av året.

- Det inspirerte oss til å lage en film for å prøve å få folk til å forstå. Hvorfor kaster ungene stein på de israelske stridsvognene? Dette ville Line forklare. Hun fulgte de tre palestinske tenåringsguttene fra mai til september 2002.

I filmens åpningsscener gravlegges vennen Mohammed Al-Austah (17). Han ble skutt av israelske soldater da han mekket på en bil utenfor huset sitt under portforbudet. Vi får innsikt i guttenes tenkemåte.

Roligere

Fortsatt bor Line i Betlehem. Og guttene har det etter forholdene bra.

- Ja da, jeg har fortsatt kontakt med dem. De har det bedre nå. Israelerne har trukket seg ut av Betlehem, selv om de fortsatt kontrollerer hvem som får lov til å reise inn og ut av byen. Guttene kan gå på skole og spille fotball igjen. De har et bedre liv nå.

Halvorsen er overrasket over all oppmerksomheten filmen har fått. Fredag 22. august konkurrerer dokumentaren om Amanda-prisen mot filmene «Gjemselund gråter» og «Shiny Stars. Rusty Red».

  • Les alt om filmfestivalen i Haugesund .

    Lurer du på hvordan det var å filme i en flyktningeleir i Betlehem? Vil du vite mer om hvorfor guttene kaster stein? Send inn dine spørsmål til nettmøtet med filmskaperen!

<B>SPARER TIL VÅPEN:</B> De palestinske guttene kaster stein etter israelske stridsvogner. De drømmer om å tjene nok penger til å kjøpe større våpen for å hevne drapene på sine kamerater.
MÅTTE HOLDE SEG INNE:</B> Guttene måtte holde seg inne 162 dager i fjor på grunn av portforbudet.
NOMINERT TIL AMANDA:</B> Filmskaper Line Halvorsen har sammen med fotograf Tone Andersten bodd i Betlehem siden mars i fjor.
<B>DREPT:</B> I filmen møter vi Khaled (14), Irahim (13) og Rami (13) som bor i flyktningeleiren Dheishes. Her hjelpes kameraten Kifah (13) til sykehus etter at han ble skutt av en israelsk soldat. Kifah døde av kulene.