Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hvorfor kødder dere med datteren min som har Downs?

Pappaen til Milla (3) raser mot Radioresepsjonen.

REAGERER: Pappaen til Milla retter et stort spørsmål til Radioresepsjonen og komikere generelt, om hvorfor det er morsomt å harselere med Downs Syndrom. Foto: Privat
REAGERER: Pappaen til Milla retter et stort spørsmål til Radioresepsjonen og komikere generelt, om hvorfor det er morsomt å harselere med Downs Syndrom. Foto: Privat Vis mer

• Les hele innlegget til Aleksander Helmersberg her!

(Dagbladet): Aleksander Helmersberg, pappaen til Milla (3) spør hvorfor noen av Norges største komikere gang på gang legitimerer at det er greit å spøke om Downs Syndrom.

Hver dag hører han på Radioresepsjonen på NRK. I går var intet unntak. Men da rant også begeret over for Helmersberg.

- Jeg blir undrende og lei meg. Jeg forstår ikke humoren. Er dette satire? Jeg tror ikke de aner hvem de rammer, sier han til Dagbladet.

Det var da Radioresepsjonen i gårsdagens sending tullet med at mennesker med downs er mer kåte enn vanlige folk, at Helmersberg fikk nok.

- Det var ikke noe mer alvorlig harselering enn andre ganger, eller enn det andre komikere har gjort før, det bare stakk så veldig i pappahjertet denne gangen.

Hør sendingen her.

Delt 100 ganger Siden Helmersberg i sinne og frustrasjon i går kveld hamret ned på tastaturet sine innerste tanker, har innlegget blitt delt over 100 ganger på facebook.

Les hele innlegget her.

«Jeg har verdens vakreste datter. Hun fylte nettopp tre år og var en stor sol hele dagen. Hun elsket at vi sang bursdagssangen. Hun gir oss et herlig liv, med så utrolig mye ekte følelser. Hun viser hele spekteret av glede, sinne, tristhet og stahet. Hun er komplett. Hun er vår datter. Hun har Downs syndrom», skriver han og fortsetter:

«Hvorfor ble hjertet fullt i dag? Hvorfor skriver jeg etter tre år hvordan en fars hverdag er med et barn som ikke er som alle andre? Fordi i dag harselerte mine favorittradiopratere med Downs syndrom, igjen. Denne gangen klarte jeg ikke å smile av det og bare si «ja ja, de mente ikke noe vondt med det». Det er jo bare humor, det er ikke noe alvor».

- Jeg er ikke en følsom person som pleier å dele for mye. Jeg har brukt 3 år på å bearbeide om jeg ville dele mine tanker rundt dette eller ikke. Jeg har aldri klart å dele det før. Jeg tvilte lenge på om jeg skulle legge ut mine innerste tanker rundt dette, fordi man er veldig sårbar i vår situasjon. Men nå angrer jeg ikke. Det er helt fantastisk å se hvilket engasjement folk har vist meg det siste halve døgnet, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke greit Pappaen til Milla retter et stort spørsmål til Radioresepsjonen og komikere generelt, om hvorfor det er morsomt å harselere med Downs Syndrom. Sigrid Bonde Tusvik er blant andre norske komikere som tidligere måttet tåle kritikk for å harslere med Downs syndrom, og hun beklaget dette i VG.

- Hvorfor bruker de «downs» som en betegnelse på å være dum, rar, ikke med i samfunnet? Utsagn som «Er du helt downs». Downs og mongo er skjellsord, sier Helmersberg.

Han mener at bruken og aksepten for bruken av den slags humor er nettopp det foreldre til barn med downs frykter.

- Jeg hører på dem hver dag, men har valgt å la downs-humoren deres passere før. Jeg tror ikke de aner hvem dem rammer. Det finnes hundrevis av foreldre der ute som ikke orker eller ønsker å ta den kampen. - Er det sånn det skal bli?, er tanker alle foreldre av barn med downs tenker når de sitter på fødestua. Det er ikke greit å kødde med, sier Aleksander Helmersberg til Dagbladet.

Redaksjonssjef i underholdningsavdelingen NRK, Rune Lind sier til Dagbladet at Radioresepsjonen legger seg flate etter kritikken.

- Radioresepsjonen er i stor grad improvisert radio, og noen ganger kan man trå feil. Det gjorde vi nå, og beklager det selvsagt. Det er aldri meningen å såre noen grupper i samfunnet, sier Rune Lind.

- Holdningen må endres Pappaen til Milla etterlyser sensitivitet og at samfunnsholdningen endres. Helmerberg skulle ønske han slapp at datteren vokser opp i et samfunn hvor det vitses om mennesker som er annerledes. 

- Hverdagskommentarer og humoren er noe av det tøffeste ved å være foreldre av barn med downs. Alt kan tulles med så lenge du ikke tråkker på de som ikke kan forsvare seg. Hvis noen tuller med downs, ja så er det så vidt noen gidder å løfte et øyenbryn, selv i beste sendetid på radio og TV, sier han.

I innlegget skriver han vider: «Ingen politikere, ingen aviser, ingen går i tog. Ingen bryr seg. For hvem fører downsbarn sin sak. Jo, mor og far. De er så slitne, lei og har nok med å sørge for at barnet får den oppfølging i barnehage, skole, fritid, helsevesen, venneflokken etc som de har krav på.Det er min datter dere kødder med, det er min kjære dere kødder med, det er min sønn på 6 år dere kødder med. Det er meg dere kødder med og nå er det nok».

Lederen i Norsk Forbund for utviklingshemmede setter pris på at Helmersberg setter dette på dagsorden.

- Selvsagt er det legitimt å tøyse med folk med Downs, alt annet hadde vært diskriminerende. Men på alle felt der det drives humor må man være forsiktig, det samme gjelder også når man spøker med folk med utviklingshemming. Man må godta at folk har ulik sans for humor. Det man først og fremst skal passe seg for er å henge ut folk som ikke kan ta til motmæle, sier Jens Petter Gitlesen.

LEGGER SEG FLATE:  Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim og Tore Sagen utgjør Radioresepsjonen. I dag beklager de at de i gårsdagens sending spøkte med Downs syndrom. Foto: Anders Grønneberg
LEGGER SEG FLATE: Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim og Tore Sagen utgjør Radioresepsjonen. I dag beklager de at de i gårsdagens sending spøkte med Downs syndrom. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling