Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hvorfor ler dere?

Coronaviruset kan få alvorlige konsekvenser for Thea (4). Mamma Jeanett Johnsen reagerer på at folk ikke respekterer karantenen.

BEKYMRET: Jeanett Johnsen er bekymret for at folk ikke tar karantenen på alvor. Foto: Privat
BEKYMRET: Jeanett Johnsen er bekymret for at folk ikke tar karantenen på alvor. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Hvor er medfølelsen? Hvorfor ler dere?

Dette spørsmålet har jeg stilt meg selv altfor mange ganger de siste dagene. Jeg ser på Facebook at folk ler av corona-krisen. Noen lager «memes», andre skryter av å ha fått «ferie» i 14 dager, og noen bryter rett og slett karantenen fordi de mener influensa er verre og at vi er hysteriske.

Ved siden av meg sitter min 4 år gamle datter og leker. Lite vet hun, heldigvis, om faren som er rundt oss. Jeg ser på henne og lurer på hvordan jeg skal holde henne trygg når så mange i samfunnet gir blaffen i alvoret.

Flere mennesker har nå brutt karantenereglene. Jeg aner ikke hva de tenker, men det må jo være noe i denne duren: «Jeg har det jo fint, så hvorfor skal jeg sitte her?»

Kjære deg, du sitter ikke i karantene for at du skal bli frisk i ro og mak. Du sitter i karantene for å begrense smitte. Du sitter i karantene fordi hvert dørhåndtak du tar i, hvert tastetrykk du tar på minibanken, mynten du tok på når du betalte kaffen, alt du tar på kan videreføre viruset til nestemann - og ikke alle har det like fint med corona i kroppen.

Noen av oss har barn, familie eller kjente som er i risikogruppen. Min datter Thea er en av dem. Hun har nedsatt lungekapasitet og vanlige forkjølelser er skummelt for henne. Vi er ekstremt nøye på håndhygiene og desinfiserer alt vi kan, men hvor mye kan vi egentlig gjøre når de rundt oss i samfunnet ikke tar hensyn?

Rundt 14 prosent av alle corona-smittede havner i alvorlig tilstand som kan gi behov for respirator. I Norge har vi 1200-1500 respiratorer, det betyr at ved 10 000 tilfeller av corona i Norge, så kan vi med nød og neppe gi behandling til alle i kritisk tilstand.

Når dette antallet stiger må legene prioritere - hvem skal leve og hvem skal dø? Skal min datter prioriteres over din bestemor? Skal du prioriteres over naboen?

La oss håpe at legene aldri trenger å ta disse valgene på grunn av coronaviruset i Norge, der har vi ALLE et ansvar.

Er du satt i karantene, så hold deg der! Få hjelp av venner og bekjente til innkjøp av mat - kommunen er også pliktet til å hjelpe med diverse. Vær ekstremt nøye med håndhygiene.

Slutt å reise jorda rundt - er det så himla nødvendig å dra på ferie nå? Slutt å se på dette som en mild influensa. Kjører du kollektivt, så velg tidspunkter utenom rushet for å unngå de største folkemengdene.

Dette høres sikkert skikkelig tungvint og kjipt ut, men vet du hva? Det er enda mer kjipt å bli etterpåklok når man ligger og kjemper for livet i en respirator.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!