KOMMENTARER

Hvorfor må kvinners kropper klemmes, kysses og strykes på?

Ville menn likt å bli behandlet på samme måten?

KLEMMING: Joe Biden har fått kritikk for å kysset og klemt på kvinner han treffer. Her gjør han det under en valgkamp Ohio i 2012. Foto: Carolyn Kaster / Ap / NTB Scanpix
KLEMMING: Joe Biden har fått kritikk for å kysset og klemt på kvinner han treffer. Her gjør han det under en valgkamp Ohio i 2012. Foto: Carolyn Kaster / Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden (76) rakk ikke engang å si at han ville stille i presidentvalget før kritikken kom. Det handlet om meningene hans opp gjennom åra som nå er håpløst utdaterte, ikke minst synet på segregering. Det gjelder hans omstridte ledelse av Anita Hill-høringen. Og i lys av det, hans noe spesielle omgang med kvinner.

Altså, det er ingen som har beskyldt tidligere visepresident Joe Biden for sextrakassering, men i Washington har Bidens klemming og kyssing i årevis vært en snakkis. Det skal mye til i en by full av politiske sexskandaler. Spørsmålet var om Biden oppførte seg som en kjærlig, litt klossete bestefar, slik folkene rundt ham har likt å framstille ham i de seinere åra, eller om han hang igjen i «Mad Men»-tida og var litt, vel, creepy.

Når spørsmålet overhodet stilles, bør alarmer ringe.

Etter at en lokalpolitiker fra Nevada, Lucy Flores, for et par uker sida skrev om hvordan Biden, som hun knapt kjente, hadde kommet bort til henne bakfra på et valgkampmøte og kysset henne på hodet, en overraskende lang stund, har flere kvinner fortalt om liknende invaderende opplevelser.

Biden avfeide først historiene med at han var en mann som uttrykte seg fysisk, en som likte å ta på folk, uavhengig av kjønn. Men det er en synlig forskjell fra utallige bilder og videoer som nå dukker opp. Biden snuser ikke fremmede menn i hodet under et politisk rally, eller gnir nesa si mot deres. Det ville sett rart ut, vært upassende.

Så hvorfor er det passende overfor kvinner? Flores beskriver ikke en metoo-situasjon, episoden skjedde i all offentlighet, men hun følte at det var ubehagelig. At den intime handlingen krysset en grense hvor bare hennes nærmeste hadde adgang, og det var umulig for henne å si fra uten å bli sett på som hårsår.

Det hadde ikke skjedd hvis hun hadde vært en mann. Det er alle kvinner klar over. De er vant til å bli tatt på, kysset og klemt på uten noe som helst forvarsel eller tillatelse. En gravid kvinne må regne med at vilt fremmede tar henne på magen. I det hele tatt er kvinners kropper regnet som tilgjengelig på en måte menns ikke er. Jeg hører aldri om menn som klager over at de blir befølt på T-banen.

I profesjonelle sammenhenger hilser menn hverandre med et håndtrykk. Hvorfor må kvinners kropper klemmes, kysses og strykes på når de opptrer i samme kapasitet som mannlige kolleger? Ville det være ålreit om en kvinnelig sjef introduserte en mann ved å bore nesa i håret hans? Bakfra? Gripe rundt hodet hennes og lene det mot sitt?

Politisk korrekthet amok, sier republikanerne som støtter en president som aldri har bedt om unnskyldning for å føle seg berettiget til å ta kvinner i skrittet når han har lyst. En god del eldre demokrater er enig. Det handler ikke om Joe Biden.

Bare nye tider. Ta en enkel omvendttest: Det kan jo hende at min unge mannlige kollega ikke ønsker at jeg skal massere skuldrene hans og snuse ham bak øret mens jeg diskuterer morgendagens leder.

Om han klager, vil jeg bare si at jeg er en som liker å ta på folk. Jeg er veldig fysisk av meg. Se, det ville ingen godta. Med all grunn.

Jeg har en viss sympati med Joe Biden som må betale for at kvinner er lei av å bli kysset og snust i håret på jobben. Jeg skjønner at det er bittert når du straffes for å ha levd et langt liv. Men det går jo an å endre seg med tiden.

Ikke bare fortsette i det samme gamle sporet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer