Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Hvorfor må vi vente?

Som musikkelsker har jeg vært på svært mange konserter på forskjellige spillesteder i Norge. Men mesteparten av tiden jeg har tilbrakt der har jeg ikke sett band spille, jeg har ventet på at konserten skal starte.

 HVORFOR IKKE?  I mange andre land er det helt vanlig å oppgi starttidene på konserter, hvorfor kan ikke dette gjøres i større grad her i Norge? Lurer kronikkforfatteren på. Bildet er fra en Snoop Dog konsert på Sentrum Scene i Oslo. Foto: NTB scanpix
HVORFOR IKKE? I mange andre land er det helt vanlig å oppgi starttidene på konserter, hvorfor kan ikke dette gjøres i større grad her i Norge? Lurer kronikkforfatteren på. Bildet er fra en Snoop Dog konsert på Sentrum Scene i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter sommerens festivaler, hvor publikummet får oppgitt nøyaktig tidspunkt for konsertstart, er nå høstens konserter i gang på spillesteder hvor det sjeldent blir oppgitt når bandene begynner å spille. Dette gjør det unødvendig vanskelig for meg og mange andre å gå på konsert.

I mine mange år som konsertpublikummer har jeg opplevd det meste: Jeg har kommet tidlig og ventet i mange timer på konsertstart. Jeg har kommet til oppgitt starttid for hovedbandet og sett oppvarmingsbandet gå på scenen. Jeg har gått glipp av konserter som begynte rett etter dørene åpnet. Jeg har måttet gå hjem før headlineren har startet og jeg har vært på konserter hvor alt startet til oppgitt tid.

Denne uforutsigbarheten om når konsertene faktisk starter gjør det slitsomt og i noen tilfeller umulig å dra på konsert. I mange andre land er det helt vanlig å oppgi starttidene på konserter, hvorfor kan ikke dette gjøres i større grad her i Norge?

Jeg vet, som tidligere konsertarrangør, at man ønsker å tilby en helaften til publikummet, hvor de kan drikke noen glass og få med seg et bra oppvarmingsband før hovedattraksjonen går på scenen. Dette er jo selvfølgelig veldig hyggelig, men det er også noen ganger slik at publikummerne bare har tid og lyst til å se headlineren. Hvorfor ikke tilfredsstille behovene til flere publikummere slik at flere kan gå på konsert?

Jeg vet også, som tidligere daglig leder for flere spillesteder, at de ofte er avhengig av inntektene fra barsalget, men det er også mye å spare på å effektivisere produksjonen. Hva er for eksempel vitsen med å åpne dørene klokken 20.00 når bandet ikke går på før klokken 22.30? Det er som regel lite salg i baren tidlig på kvelden fordi store deler av publikummet nå forventer at konserten starter lenge etter dørene åpner og kommer sent for å slippe å stå og vente, mens artistene venter med å gå på scenen til de mener det er nok folk i salen. Dette har ført til at mange konserter nå starter så sent at det er umulig for mange å komme og det øker også spillestedenes produksjonskostnader.

Dersom jeg visste når bandet faktisk startet å spille hadde jeg sannsynligvis dratt mer på konsert alene i stedet for å alltid måtte alliere meg med noen som jeg kan vente sammen med. Det hadde også gjort det mulig å spontant dra på konsert dersom planene endret og kanskje ville det da også av og til være mulig for oss musikknerder å besøke flere spillesteder på en kveld! Men alt dette blir umulig når man ikke aner når konsertene starter.

Det bør være unødvendig å kjenne arrangørene, artistene eller noen på spillestedet eller spørre på Facebook for å få vite starttidspunktet for konserter. Hvorfor nærmest tvinge publikummet til å vente når de ikke ønsker det? Alle andre forestillinger med film, teater, show og dans begynner alltid til oppgitt tid, hvorfor skal da musikkpublikummet måtte vente?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!