«Hvorfor man bør lese bøker? Jeg tror man blir mer menneske»

Han ble 84 år i går. På tide å slutte som næringslivets store kulturelle frykt, synes Per Bang.

(Dagbladet.no): Til nettmøtet med Dagbladet.nos lesere, spurte Jørn:

- Etter mange år hvor du i fin stil har utspurt pengefolk om deres kulturelle kapital, er det nå på tide å snu på flisa. Eller flisen, om du vil. Derfor: Hva har du i lommeboken, Per Bang?

Dette var et av rundt 60 innsendte spørsmål til Norges mest kjente nattbordssnok gjennom 17, år. Svarene kan du lese under, men først:

-  Hva har du på nattbordet, Per Bang?

-  Ei lita bok jeg har lest flere ganger. Den inneholder mange litterære analyser av ett og samme dikt. Ikke alle diktanalyser er drepende kjedelige. Diktet som analyseres er skrevet av Emil Boyson, «Dryadens hind». Han er en dunkel dikter. Jeg har lest diktet mange ganger, men aldri helt skjønt det. Boka hjelper meg å forstå skjønnheten i diktet.

-  Hvorfor gir du deg som nattbordsspaltist?

-  Fordi torsdag er første dag i mitt 85. år. Spalta har vært morsom, men jeg begynner å bli trøtt.

-  Hvorfor er spalta blitt så populær?

 GIR SEG:  I dag fyller journalist Per Bang 84 år, i morgen gir han seg som fryktet nattbordsspaltist i Dagens Næringsliv. Foto: JØRN H. MOEN
GIR SEG: I dag fyller journalist Per Bang 84 år, i morgen gir han seg som fryktet nattbordsspaltist i Dagens Næringsliv. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

-  Den er blitt et merke for Dagens Næringsliv. Kanskje fordi jeg fleiper en del. Jeg har ikke tatt jobben skrekkelig alvorlig.

-  Hvem er sistemann ut?

-  Det husker jeg ikke. Jeg leverer en bunke hver gang. Jeg lager ikke noe nummer ut av at jeg gir meg. En annen skal overta, Bjørn Gabrielsen. Han skriver glimrende norsk. Og så er han ganske tøff. Det er en fin egenskap.

-  Hvordan står det til med leselysten i norsk næringsliv?

-  Den kunne vært noget høyere. Jeg merker meg at i næringslivet blir ikke toppene gradert etter hvor mange Hamsun-bøker de leser, men etter hvor mye penger de tjener.

-  Hvilket nattbord husker du best?

-  Det er mange overraskelser og noen tendenser. Aksje- og eiendomsmeklere leser ikke så storartede bøker som jeg synes de burde lese.

-  Er det gjengangere på nattbordene?

-  Hamsun er alltid et nødanker. Han skrekkelige Dan Brown går også igjen. Jeg skjønner ikke hvorfor. «Da Vinci-koden» er den kjedeligste gørra jeg har lest.

-  Det ryktes at næringslivstopper ringer deg og ber om å bli intervjuet. Stemmer det?

-  De fleste får andre til å ringe for seg. Da ringer jeg og sier: «Det ryktes på byen at du brenner etter å komme på nattbordet.»

-  Vil du savne spalta?

-  Det vil jeg gjøre fra tid til annen, men det savnet kan jeg ta livet av ved å finne fram ei bok jeg har lyst til å lese.