Hvorfor måtte vi vente så lenge?

«Hvordan kunne det skje at vi gjennom hele denne krigen satt rolige og fulgte den på TV i stuene våre uten å reagere?» spurte den britiske filmregissøren Michael Winterbottom i forbindelse med Cannes-visningen for halvannet år siden. For oss her hjemme kan det også være fristende å spørre hvorfor det tar halvannet år å sette en så viktig film opp på kino i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Uansett hvordan hver og en av oss besvarer det spørsmålet er Winterbottoms film en hjerteskjærende krigshistorie der de sivile, gamle menn, kvinner og barn, er ofrene. Krigen i Sarajevo - handlingen fra denne filmen er hentet fra 1992 - var jo helt spesiell fordi det dreide seg om en hel by som var beleiret og bombardert over lang tid av styrker som befant seg i relativ trygghet på åsene omkring.

Filmen gir et godt inntrykk av hvordan den klaustrofobiske situasjonen oppleves både av lokalbefolkningen, og av mediefolkene. Men særlig de siste. «Velkommen til Sarajevo» er en halvdokumentarisk reportasjefilm der de aktuelle TV-bildene veksler med arrangerte «film»-bilder om å kaste lys over begivenhetene.

Halvdokumentarisk

Vi følger altså hele tida mediefolkene som gjør disse opptakene i virkeligheten. I begynnelsen av filmen klipper man stadig fra de «autentiske» TV-bildene til den gjengen med TV-fotografer og stillsfotografer og reportere som står bak de autentiske nyhetsreportasjene. Det gir en slående effekt, men mister litt av tyngden når vi oppdager at også de «autentiske» TV-bildene i flere tilfeller er arrangert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer