Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiet etterforsker radiospøk:

- Hvorfor milkshake, når du har batterisyre?

Komiker Jo Brand beskyldes for oppvigleri.

MILKSHAKE: Den britiske komikeren Jo Brands kommentar om milkshakekastingen mot Nigel Farage blir nå etterforsket av britisk politi. Video: NTB Scanpix / Elias Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enkelte gresselige karakterer trekkes fram som ledestjerner. Jeg tenker, hvorfor ta seg bryet med en milkshake når du har batterisyre, men det er bare meg. Jeg kommer ikke til å gjøre det, dette er bare ren fantasi, men jeg synes milkshake er patetisk, sa den britiske komikeren Jo Brand da hun gjestet et talkshow på BBC Radio 4 tirsdag.

Spøken engasjerer nå hele veien opp til det øverste politiske sjiktet i England. Avtroppende statsminister Theresa May mener slike kommentarer gjør det vanskeligere og farligere å være politiker i landet, og har bedt BBC om en redegjørelse på hvorfor de kringkastet Brands bemerkning. BBC har i ettertid uttalt de ikke vurderte uttalelsen dit hen at den oppfordrer til vold, men likevel har de trukket spøken fra programmet og beklaget at den slapp gjennom.

KOMIKER: Jo Brand. Foto. NTB Scanpix
KOMIKER: Jo Brand. Foto. NTB Scanpix Vis mer

Truffet av milkshake

Kommentaren var tilsiktet lederen av Brexitpartiet i England, Nigel Farage (55), som ble kastet milkshake på under en tur til Newcastle i mai, på valgkamp i forbindelse med valget i EU-parlamentet. Han mener spøken til Brand oppfordrer til vold og oppfordret politiet til å vurdere saken, skriver The Guardian, som skriver om siste utvikling i saken.

Ifølge avisa har Scotland Yard nå mottatt en henvendelse som beskylder komikeren for oppvigleri. Undersøkelser er gjort, men ingen er hittil pågrepet. The Guardian rapporterer at politihenvendelsen ikke kommer fra Farage eller Brexitpartiet.

TILSØLT: Brexitpartiets leder Nigel Farage ble kastet milkshake på. Foto: NTB Scanpix
TILSØLT: Brexitpartiets leder Nigel Farage ble kastet milkshake på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Drittlei

Farage er tydelig forbannet på Brand.

- Jeg er drittlei overbetalte venstreorienterte såkalte komikere på BBC som tror egne synspunkter er moralsk overlegne. Kan du tenke deg reaksjonene dersom jeg hadde sagt det samme som Jo Brand, tordner Farage i sitt egenproduserte program «The Nigel Farage Show».

En The Independent-journalist svarer på sendingen til Farage ved å trekke fram et eksempel på da Brexit-nestoren i 2017 sa at han ville «plukke opp en rifle» dersom ikke Brexit gikk gjennom. Noe Farage i ettertid avfeide som en metafor for «en retur til frontlinjene i politikken».

Konfronterte Brand

Jo Brand er konfrontert med anklagene om oppfordring til vold av Sky News. Når hun får spørsmål om hun har krysset en grense, svarer hun ikke. Når journalisten spør om «komikeres ytringsfrihet er viktig», svarer hun at «det er ekstremt viktig».

Ofcom, Englands «vaktbikkje» for kringkastere, har mottatt over 60 klager på uttalelsen til Brand, melder Sky News.

Det har vært en rekke tilfeller av milkshakekasting mot offentlige personer i England den siste tida. Trenden startet da grunnleggeren av ytre høyre-organisasjonen English Defence League, Tommy Robinson, ble truffet av to ladninger is og melk på to dager i starten av mai, skriver kanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!