Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor motarbeide sine meningsfeller?

Barnevakten er en selvstendig organisasjon som arbeider ut fra sine egne visjoner og mål.

DRØYE ANKLAGER: - Ida Aalens påstander er såpass drøye, at de ikke kan stå uimotsagte, skriver daglig leder i Barnevakten. Foto: NTB Scanpix
DRØYE ANKLAGER: - Ida Aalens påstander er såpass drøye, at de ikke kan stå uimotsagte, skriver daglig leder i Barnevakten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Dagbladet 28. januar beskylder medieviter og medierådgiver Ida Aalen Barnevakten for å ha moralsk panikk, og hun anklager organisasjonen sammen med pressen for å bidra til at foreldre får dårlige råd om hvordan de skal hjelpe og beskytte sine barn. Aalen trekker det så langt som å si at Barnevakten på grunn av sin eierorganisasjon Familie & Medier ikke baserer sine råd på verken forskning eller jus, men bare på kristne verdier. Dette er såpass drøye påstander at de ikke kan stå uimotsagte.

Barnevakten er opptatt av å være fakta- og kunnskapsbasert, og all forskning som har relevans for barn opp til 16 år og deres foreldre, er derfor avgjørende for å balansere våre fakta, informasjon og råd. Både EU Kids Online, Mediebarn-undersøkelsen til TNS Gallup, og Medietilsynets omfattende undersøkelser hvert annet år, er blant viktig forskning som vi viser til.

Barnevakten møter hvert år 50 000 elever, foreldre og lærere på skolebesøk, noe som gir en unik tilkomst av erfaringsbasert kunnskap.

Det er hurtige endringer i medielandskapet, og forskningen ligger gjerne et steg bak. Vi sitter på opplevde erfaringer og kilder som vi vet pressen er interessert i, og prøver å holde stram regi på hvilken informasjon som er hensiktsmessig å gi ut og ikke, nettopp fordi det lett kan medføre unyanserte overskrifter og ingresser som kan skape unødvendig bekymring. Det er som oftest pressen som kontakter oss, og vi bidrar med informasjon om våre erfaringer når vi ser det kan være viktige fakta som angår foreldre og barn. Våre bidrag til enkeltsaker i pressen utelukker selvfølgelig ikke våre generelle råd om å ruste barn og unge til selv å kunne avsløre, sette grenser og å være kritiske mediekonsumenter. Gjennom nettopp å informere, både erfarings- og kunnskapsbasert, så gir vi et grunnlag for barn og voksne til selv å bli konstruktive konsumenter og mediekompetente.

Når det gjelder påstander om at rådene våre bare er basert på kristne verdier, så opplever vi det som en merkelig og nedlatende beskyldning som kanskje rammer vel så mye kristne mennesker som leser kronikken enn oss som organisasjon. Ja, Familie & Medier startet opp Barnevakten for 14 år siden, og står inntil videre som eneste eier, men Barnevakten er en selvstendig organisasjon som arbeider ut fra sine egne visjoner og mål, og har FNs barnekonvensjon som arbeidsgrunnlag.

Et viktig fundament i vårt daglige arbeid er samarbeid med relevante organisasjoner og fagpersoner som politi, helsesøstre, leger, psykologer, lærere, spesialpedagoger, medievitere og forskere. Vi diskuterer gjerne medieråd og nettopp derfor er vi aktivt med i Trygg bruk-nettverket som ledes av Medietilsynet.

Hele Norges coronakart