NYTTÅRSTALEN: Statsminister Erna Solbergs nyttårstale utmerket seg mer ved hva hun ikke snakket om enn det hun faktisk sa, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NYTTÅRSTALEN: Statsminister Erna Solbergs nyttårstale utmerket seg mer ved hva hun ikke snakket om enn det hun faktisk sa, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Nyttårstalen:

Hvorfor nevnte ikke Erna MeToo?

Det virker som om statsministeren mener de fleste sosiale problemer i Norge knyttet til vold og kjønnsdiskriminering har med innvandring å gjøre.

Meninger

Statsminister Erna Solbergs nyttårstale utmerket seg mer ved hva hun ikke snakket om enn det hun faktisk sa. At hun ikke forklarte hvordan det er forenelig med Parisavtalen at regjeringen har åpnet for leting etter mer olje og gass i Barentshavet, og om prosjektene kan bli økonomisk lønnsomme, var ikke uventet.

Derfor reagerte jeg mest på hva hun ikke sa når det gjelder å verne om vår frihet og våre liberale verdier. Det var positivt at vil hun bekjempe rekruttering til voldelig islamisme. Og at hun skrøt av de såkalte «skamløse jentene» med minoritetsbakgrunn som har tatt et oppgjør med den negative sosiale kontrollen i innvandrermiljøer.

Men helhetsinntrykket ble at det virket som hun mener de fleste sosiale problemer i Norge knyttet til vold og kjønnsdiskriminering har med innvandring å gjøre.

Det ville gitt bedre balanse hvis Solberg også ville nevnt MeToo-kampanjen. Den har avslørt at tilsynelatende likestilte norske kvinner gjennom en årrekke har måttet finne seg i til dels alvorlige trakassering og seksuelle overgrep fra norske menn med makt. Det gjelder nær sagt alle bransjer og også politiske partier. Hvorfor uttrykte hun ikke støtte til disse modige kvinnene som har stått frem med sine historier, selv om det er en helnorsk ukultur de vil ha slutt på?

Man minnes hva hennes integreringsminister Sylvi Listhaug sa da hun tok et oppgjør med innvandrere til landet vårt: «I Norge spiser folk svin, drikker alkohol og viser ansiktet sitt.» Når innvandrere ser hvordan norske menn og kvinner kan oppføre seg i fylla, synes jeg ikke alkoholbruk noe godt forslag til integrering. I tillegg til mange norske menns seksuelle overgrep mot kvinner, er vold i nære relasjoner også et stort problem i helnorske hjem.

Det er å håpe at regjeringen vil ta tak i disse alvorlige problemene når den vil verne om vår frihet og liberale verdier. Vi trenger en bedre politikk for å hindre seksuell trakassering og overgrep i arbeidslivet og vold i nære relasjoner, uansett etnisk bakgrunn. Kanskje det også kan bidra til at innvandrere til Norge vil få større respekt for vår kultur og gjøre det lettere for dem å bli integrert.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / DagbladetVis mer Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.