Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor «nisse»?

Vet du hva den gavmildes navn kommer av?

Nisse er opprinnelig et kjælenavn for Nils, som Lasse er det for Lars og Hasse for Hans. Nils er på sin side en sammentrekning av det greske navnet Nikolaus, skriver Norsk språkråd på sine nettsider.

Det er den hellige Nikolaus som har gitt opphavet til ordet nisse. Han var biskop i Lilleasia på 300-tallet, og i middelalderen en gang ble han barnas egne helgen. Da ble han fremstilt med et ris i den ene hånda og gaver i den andre. Med tiden har riset forsvunnet, og alle får gaver enten man har vært snille eller ei.

Med protestantismen måtte helgendyrkelsen bort, og gaveutdelingen ble flyttet til jula og forsøkt knyttet til Jesusbarnet. Noen steder fulgte likevel St. Nikolaus med som gaveutdeler, og slik oppstod julenissen.

Julenissen på ulike språk:

dansk: julemanden

svensk: jultomten

engelsk: Father Christmas eller Santa Claus (amerikansk)

nederlandsk: kerstmann (sinterklaas er en helgen som kommer 5. desember)

fransk: Père Noël

italiensk: Babbo Natale

tysk:der Weinachtsmann

• Les mer om julenissen

• Les om flere typer julenisser på nissens norske nettsted

• Les hva som skjer på Oslonissens private nissefront

• Her får du julenissens poststempel hele året

BARNAS VENN: Julenissen slik vi gjerne ser ham. En gang i tiden var det for barna like stor grunn til å frykte ham som til å ønske ham velkommen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media