Hvorfor, NRK?

Demokratiet er ikke tjent med at det største og mest toneangivende debattforumet er blitt en simpel sirkusmanesje.

DÅRLIGE VURDERINGER: Framstillinga av klimakrisen under Debatten på NRK var uforsvarlig, mener artikkelforfatteren. 


Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix
DÅRLIGE VURDERINGER: Framstillinga av klimakrisen under Debatten på NRK var uforsvarlig, mener artikkelforfatteren. Foto: Ed Jones / AFP / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Torsdag 6. juni arrangerte NRK årets første, men forhåpentligvis ikke siste, klimadebatt. Etter at Frp snudde i spørsmålet om hvem som egentlig står bak endringer i klimaet på planeten lå forholdene godt til rette for å begynne å snakke konkrete løsninger. Klimakrisen er vår tids største utfordring, og vi ligger allerede langt etter skjemaet med tanke på å finne de beste løsningene.

Vi som mener våre ledere snakker for mye og gjør for lite gledet oss spesielt til denne debatten, fordi vi i forkant av valget kunne sette premisset for hvilke løsninger vi skulle satse på etter valget. Dessverre maktet ikke redaksjonen i NRK Debatten å legge opp til diskursen om hvilke løsninger vi nå skal satse på. I stedet lagde de et sirkus ut av hele vår tids største utfordring.

NRK hadde valgt ut bare én eneste representant fra de vitenskapelige miljøene, og dette var en mann som proklamerte sin tilhørighet til en «skoleretning» lik en predikant snakker om sin bibel. Han var professor, men ikke i klimaforskning. I vitenskapen opererer man gjerne med tallet tre prosent av forskere som ikke støtter konklusjonen at mennesket påvirker klimaet. I NRKs studio var det 100 prosent av forskerne som ikke støttet det. Det er dårlig journalistikk.

Sirkuset er likevel ikke komplett uten en klovn, og der hadde NRK hentet inn Jon Hustad, som verken er klimaforsker, politiker eller aktivist, men journalist. Blant sine egne fant redaksjonen den største bråkebøtta som hadde i oppgave å sitte og rope politikerne i munnen fra sidelinja. Demokratiet er ikke tjent med at det største og mest toneangivende debattforumet er blitt en simpel sirkusmanesje på linje med skoledebatter og satiriske TV-program.

Den uforholdsmessige og uforsvarlige framstillingen av klimakrisen i NRKs studio bør markere et punktum for den dårlige journalistikken fra Debattens redaksjon. Nå kaller jeg og flere med meg etter et svar på hvilke vurderinger som ligger bak klimarøret. Dersom løsningsorientert debatt og god debattskikk er ofret på seertallenes alter har vi som seere og lisensbetalere rett til å vite det. Hvorfor, NRK?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.