Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor plutselig slik travelhet, statsråd Giske?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRIVILLIG SEKTOR: Høyre har tatt initiativ til en full gjennomgang av rammeverket for frivillig sektor. Sammen med resten av opposisjonen, ber vi Regjeringen fremme en Stortingsmelding med sikte på å bedre sektorens rammevilkår. Vi ser at denne del av det sivile samfunn kunne hatt langt bedre vilkår på flere områder. En grundig utredning vil gi oss et bedre grunnlag for å fatte gode politiske beslutninger.Statsråd Trond Giske har sendt ut på høring forslag til Lov om registrerte innsamlingsaksjoner. Denne griper inn i organisasjonenes muligheter til å drive innsamling av midler til gode formål. Lovforslaget gir staten økt kontroll og sterkere regulering av de frivillige organisasjonene. Andre land har ingen tilsvarende statlig regulering av innsamlingene. Frivillig virksomhet er tuftet på et uavhengighetsprinsipp som svekkes i betydelig grad med Giskes lovforslag.

FLERE UTREDNINGER knyttet til frivillige organisasjoners virksomhet er igangsatt, herunder Woxholdtutvalgets utredning og forslag til lov om Frivillighetsregister samt høring fra Norsk Regnsskapsstiftelse om ny standard for god regnsskapsskikk for ideelle organisasjoner. Å fremme en ny lov for innsamslingsaksjoner uten å se denne i sammenheng med ovennevnte, er slett politisk arbeid.Lovforslaget ble sendt til høring med en høringsfrist på kun 14 dager. Videre ble høringsbrev kun sendt til et lite utvalg av de organisasjoner som vil bli berørt av lovendringen.Etter mye om og men fikk organisasjonene en noe utsatt frist for å komme med mer utfyllende innspill. Under press jobbet organisasjonene frem sine synspunkter slik at proposisjonen kunne fremmes før sommeren. Vi registrerer at det ennå ikke er kommet noe lovforslag til Stortinget og at det ikke var noen grunn til slikt hastverk annet enn å stresse de berørte parter.

FRIVILLIGHETEN må sikres frihet fra statlig styring. Med det regimet vi ser tegningen av her, hvor de frivillige organisasjonene underlegges Giskes styring og kontroll, hvor de påtvinges ordninger som de knapt har fått mulighet til å uttale seg om og hvor de frarøves muligheten til selv å komme med konstruktive forslag til løsninger, svekkes en betydelig del av det sivile samfunn.Gi oss en frivillighetsmelding tuftet på et nært og åpent samarbeid med de frivillige organisasjonene. Fri oss fra statlig styring av frivillig sektor. Gi oss en mer ydmyk statsråd som prioriterer å lytte til de som kjenner hvor skoen trykker og som ikke misbruker sin makt. Urimelige tidsfrister, ubegrunnet press og manglende åpenhet fra statsråden vitner om mangelfull forståelse av demokratiske prosesser og en smule arroganse i forhold til en meget verdifull sektor i vårt samfunn.