Hvorfor så alvorlig, Eidsvåg? Det skulle jo være en fest!

Hyllet i Spektrum av «halve» Pop-Norge og 7000 fans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Summen av Bjørn Eidsvåg og hele Norges KORK (kjent fra tv!) er en vinner på papiret, og samarbeidet er dessuten allerede ute på plate: Flotte sanger, gode musikere rund baut og en Eidsvåg som kler rollen som nasjonalskald og Norges mest profilerte tviler når det kommer til tro.

Ikke så skråsikker At tvilen har tatt teologen, skyldes etter eget utsagn at han en gang var så altfor skråsikker.

Og vi liker dagens Eidsvåg mye bedre, sjøl om han fortsatt prater som en prest når de store og dype spørsmålene skal utgreies.

Han er jo litt så mye klokere og mer reflektert med åra.

Sjelesørger Eidsvåg sitter ikke lenger «På bakerste benk» (hans andre album, fra 1978), han har i stedet fått en viktig rolle som en slags nasjonal sjelesørger.

Det bidrar til at de snaut to timene i Oslos storstue i kveld føles i overkant alvorstynget og nesten litt trist - til tross for at Eidsvåg også gir av seg sjøl og bidrar med varme og lun humor.

Melankolsk Det understøttes av at også repertoaret dyrker melankolien. Av ialt 19 låter er bare en håndfull opptempo. Jeg er personlig ikke så glad i en låt som «To små planeter», men her blir den frigjørende på tampen - sjøl om den blir i tyngste laget.

Men den trengs altså for å veie opp.

For det er noe andektig og i overkant høytidelig over hele settingen. Han sier det vel egentlig sjøl etter åpningen «Dag for dom» -  publikum må altså ikke tro at dette vil bli en fest. Men jeg trodde han fleipet.

Noe mer løssluppenhet og spontanitet hadde vært på sin plass. Men stort og flott? Ja, da, bevares. Og mye god ettertanke.

60 år Bjørn Eidsvåg fylte 60 år tidligere i år, og er blitt hyllet på albumet «Bauta». Han er særdeles oppegående som artist og låtskriver (nyskrevne «Parkert» er et herlig tidsbilde), men har ikke gitt ut studioplate i år.

Og hva gjør du da?

Det er tid for mimring og oppsummering.

Han samarbeidet med Kringkastingsorkestret i 2009 også, og denne runden er forberedt i to år.

Nå reiser hele gjengen rundt med resultatet: En snaut to timer lang «forestilling» som tar for seg noen av Eidsvågs beste, men også ukjente, sanger, fra «Skyfri himmel» og «Eg ser» til politiske «Jerusalem», bedehuslåten «Ein fin liten blome» og avslutningen «Alt du vil ha».

Gjesteartister Da er det knapt plass til flere på scenen. Spesielt for denne Spektrum-kvelden, som også ble filmet, er gjesteartistene, som er en slags hvem-er-hvem innen norsk pop: Lars Vaular, Elvira Nikolaisen, Ingrid Olava (som ikke gjør skam på «Mysteriet deg» i Lisa Nilssons fravær), Violet Road (a cappella), Thomas Dybdahl, Maria Mena og Kurt Nilsen. For et beite!

Eidsvåg er heldig som får «alt han vil ha».

<strong>MED KORK:</strong> Bjørn Eidsvåg hadde Kringkastingsorkestret i ryggen i Oslo Spektrum i kveld.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MED KORK: Bjørn Eidsvåg hadde Kringkastingsorkestret i ryggen i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Og det er duettene som gjør at kvelden også blir en fest.

Hurra for arrangementene De andre stjernene er KORK.

Det er en drøm for mange artister å få arrangert sangene sine for et symfoniorkester. Det gjør noe med dem.

Det skjer ikke alltid, men som regel gjør det dem større og ofte finere.

Vamp med KORK var glimrende, og de som står bak arrangementene av Eidsvågs sanger for full symfoni har gjort en kjempejobb.

De ble ikke nevnt fra scenen, men her får de sin rettmessige oppmerksomhet: Johannes Leonard Rusten i særdeleshet («Floden» sammen med Baard Slagsvold), Håkon Berge, Helge Sunde og Karl-Johan Ankarblom. Bravo! Det samme går til dirigent Torodd Wigum. Hurra!

Bandet må også nevnes: Kjetil Steensnæs (gitarer), Bjørn Holm (bass), David Wallumrød (tangenter) og Anders Engen (trommer). Bra folk!

Disse får besøk av Eidsvåg med band og KORK i desember: Nordfjoreid, Molde, Ålesund, Fosnavåg, Haugesund, Bergen, Skien, Lillestrøm og Geilo får besøk før jul. Kilden i Kristiansand får besøk 6. februar.

Låtene

Dag for dom
På leit / Stadig på leit
Parkert
Stillheten
Skyfri himmel (med Lars Vaular)
Floden (med Elvira Nikolaisen)
Mysteriet deg (med Ingrid Olava)
Kort visitt (med Ingrid Olava)
Ein fin liten blome (med Violet Road)
Eg vil ikkje dø (med Violet Road og Thomas
Dybdahl)
Gammal drøm
Eg ser
Forbuden frukt
Jerusalem (med Dybdahl på gitar)
To små planeter
Til alle tider (med Maria Mena)
Kyrie
Ekstra:
På rett kjøl (med Kurt Nilsen)
Alt du vil ha (med alle)
<strong>TRANGT OM PLASSEN:</strong> Bjørn Eidsvåg med gjesteartister i Oslo Spektrum. Foto: Daniel Mikkelsen
TRANGT OM PLASSEN: Bjørn Eidsvåg med gjesteartister i Oslo Spektrum. Foto: Daniel Mikkelsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer