DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

Hvorfor så overrasket?

I etterkant av NRK Brennpunkts dokumentar om griseindustrien er reaksjonene fra næring og politikere forutsigbare: De er sjokkert. De er overrasket. De har aldri sett noe slikt før.

NAIVT: Det er usedvanlig naivt å tro at det er plass for de ømme øyeblikk når hundrevis av dyr skal vokse fortest mulig på kortest mulig tid, skriver innsenderen. NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som veterinærutdannet er jeg overrasket over overraskelsen. Å dra eller holde fast grisen i ørene, eller bruke tau som strammer rundt trynet, er brutalt og gjør vondt – men norske veterinærer har fått lære at det er slik man får kontroll på grisen når man for eksempel skal sette en sprøyte. Selvsagt bruker da også griseprodusentene disse metodene til å få motvillige, redde griser til å føye seg etter menneskers vilje.

Det er ikke akseptabel behandling av grisene. Men det burde ikke være noen overraskelse – aller minst for næringen.

Den brutale behandlingen av svake og døende grisunger vekker naturlig nok avsky. Men hva sier Animalia om avliving av spedyr? «Bruk en jernstang, et treskaft eller en liten øksehammer (…) Alternativt kan man holde spedgris i bakbeina og slå bakhodet hardt mot en stein eller mur.» Så skal de stikkes i halsen med kniv etterpå – og det er lovbrudd å ikke gjøre det. Men denging av hundevalper eller kattunger i veggen er ulovlig – denging av grisunger er lovlig «bedøvelse».

For mange er det sjokkerende nok å se de svake, tynne og døende grisungene før de slås i hjel. Men det burde ikke være så sjokkerende for næringen og næringspolitikerne. De vet at 15 prosent av alle grisunger dør før avvenning. De dør av sult fordi kullene er for store og grisemødrene ikke har nok melk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer