Hvorfor så redd for fet fisk?

Fedon Lindberg blir anklaget for å ha markedsført sine omega-3-kapsler på NRK. -  Jeg anbefalte sardiner, skriver Fedon i dette svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIN ELLERS GODE KOLLEGA Kjetil Retterstøl fra Lipidklinikken på Rikshospitalet går i et debattinnlegg i Dagbladet av 28.9. til angrep på meg personlig og redaksjonen i NRK Puls. Han kommer med en rekke betraktninger og påstander som er til de grader uriktige, at man må lure på hva som kan være motivasjonen bak angrepet.

Bakgrunnen for angrepet er et innslag i NRK Puls den 19.9. om matens betydning for helsen. Her ble Retterstøl intervjuet i forbindelse med et lite «eksperiment» som skulle vise sammenhengen mellom fett i kosten og fett i blodet. Eksperimentet gikk ut på at det ble tatt blodprøve av en «forsøksperson» før og etter et fett-rikt måltid. Man kunne se at blodserum var klart før måltidet og noe grumset etter måltidet. Retterstøls kommentar var bl.a. at «kost er like viktig som medikamenter» og at «du blir hva du spiser».

Deretter ble jeg bedt om å kommentere innslaget i programmet. Blant annet fikk jeg spørsmål om hvordan kostholdet skal være for at det skal gi like god effekt som medisiner og svarte følgende (ordrett sitat):

Fedon Lindberg: Faktisk så ble det nå i den siste europeiske hjertekongress i Stockholm vist en stor sveitsisk studie som har gjennomgått en vel hundre tidligere studier på nærmest en kvart million mennesker, og som viste at sunt fett som er altså fiskefett, fiskeolje, at det har en dobbelt så høy reduksjon av både dødelighet av alle årsaker, og av hjertedødelighet sammenlignet med disse dyre medikamentene som heter statiner. Så det er faktisk slik at kosthold er bedre sannsynligvis enn medikamenter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer