FOR FREKT?  Denne plakaten av prins Charles ble av en aller annen grunn for sterk kost for T-bane-selskapet i London. Kanskje syntes noen av prins Charles er blitt nok ertet og latterliggjort? Foto: NB Studios/Almeida Theatre
FOR FREKT? Denne plakaten av prins Charles ble av en aller annen grunn for sterk kost for T-bane-selskapet i London. Kanskje syntes noen av prins Charles er blitt nok ertet og latterliggjort? Foto: NB Studios/Almeida TheatreVis mer

Hvorfor sensurerte de dette bildet?

Verdens eldste kronprins med hvit teip over munnen.

(Dagbladet): Teaterstykket «King Charles III» hadde premiere på Almeida Theatre i London 3. april, og har skapt debatt.

Stykket er skrevet av Mike Bartlett, og tar for seg hvordan prins Charles ville ha oppført seg dersom dronning Elizabeth døde, og Charles skulle tatt over tronen etter å ha vært ventende kronprins hele livet.

Nå har en reklameplakat for teaterstykket som henger på t-banen i London, blitt sensurert, skriver The Independent.

Plakaten viser et bilde av prins Charles, kledd for kroning med krone og kongekappe, men med ett hvitt teip-kryss over munnen.

Hvorfor sensur? Det er T-banens ledelse som har bestemt seg for å sensurere reklamen, skriver avisa. Men hvorfor sensur skulle være nødvendig er uklart. - Sensuren er blitt gjort av firmaet som har med reklamer å gjøre, uten å spørre oss. De har visst vært litt for ivrige, sier en talsperson for Transport for London (TfL) til avisa.
Fikk plakaten i retur Tom Moloney, plakatdesigneren fra NB Studio, sier til The Independant at han er overrasket over avgjørelsen.

- Vi var ikke klar over at det var slike regler. Vi fikk plakaten sendt tilbake, og alt vi vet er at vi må endre den i tråd med tilbakemeldingen vi fikk. Det hadde å gjøre med reglene til Transport for London, om hva som var tillatt på deres plasseringer.

Ingen skal ha vært i kontakt med prins Charles. Heller ikke har prisen instruert noen om å sensurere reklamen.

Den eldste kronprins Bakgrunnen for stykket, og for skriverier om teaterplakaten, er selvsagt den rollen prins Charles har i Storbritannia. I november fylte han 65 år og regnes dermed offisielt som pensjonist. Prins Charles har måtte vente lenge på å begynne jobben han hele livet har vært tiltenkt.

Den 65 år gamle kronprinsen ligger an til å bli den eldste som noensinne har overtatt den britiske tronen. Om det noensinne vil skje, er høyst usikkert. Dronning Elizabeth (87) er fortsatt ved uforskammet god helse, og mange briter er av den klare mening at man like gjerne kan hoppe over Charles.

«Forsiktig overgang» Mens dronning Elisabeth II i morgen fyller 88-år, etter nesten 62 år på tronen, overtar tronarving prins Charles nå omsider flere og flere av morens tradisjonelle gjøremål som monark.

Det var avisa Sunday Times som først skrev om det som blir beskrevet som en «forsiktig overgang» i britiske medier.

OPPTATT AV REGNSKOGEN: Prins Charles inviterte representanter fra en rekke land for å feire sitt regnkogprosjekt i 2009. Foto: Keith Hammett
OPPTATT AV REGNSKOGEN: Prins Charles inviterte representanter fra en rekke land for å feire sitt regnkogprosjekt i 2009. Foto: Keith Hammett Vis mer

Avisa skriver blant annet at den 65 år gamle prinsen vil være med dronningen til Normandie i sommer i forbindelse med 70-årsmarkeringen til D-dagen. Dette vil være det hittil mest høyprofilerte eksemplet på at prins Charles har begynt å overta.

Ofte latterliggjort Charles er blitt omtalt som både «arrogant» og «virkelighetsfjern» selv om han også omtales som mer intelligent enn enkelte andre medlemmer i den britiske kongefamilien. Han har uttalt seg fritt - for fritt - om blant annet moderne arkitektur og genmodisert mat som han ikke liker.

Det såreste punktet er at mange briter mener at han «misbrukte» den unge Diana til å produsere en arving mens han elsket en annen kvinne. «Håndteringen» av Camilla Parker-Bowles har vært, og er til dels fortsatt, et brennbart tema i Storbritannia.

Stykket går til 31. mai, og har fått gode kritikker. Charles spilles av skuespiller Tim Pigott-Smith.

GIFTET SEG TIL SLUTT:  Prins Charles og Camilla Parker Bowles
gifter seg. Utenfor rådhuset i Windsor. Hun iført hatt fra Philip Treacy. Foto:Keith Hammett
GIFTET SEG TIL SLUTT: Prins Charles og Camilla Parker Bowles gifter seg. Utenfor rådhuset i Windsor. Hun iført hatt fra Philip Treacy. Foto:Keith Hammett Vis mer