HELGEKOMMENTAREN:

Hvorfor skal forbruksskatten være lik for alle?

Velferdsstatens redning.

ILLUSTRASJON: FLU HARTBERG
ILLUSTRASJON: FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skattene må opp. Det har sin enkle årsak i at vi må belage oss på mindre uttak fra oljefondet, og at vårt behov for statens tjenester er umettelige. Vi vil ha mer politi i gatene, flere lærere, vi vil ha gode sykehus, de beste barnehagene og en verdig eldreomsorg. Det koster.

Det er ikke det at vi ikke har råd til det. Gjennomsnittsnordmannens private kjøpekraft tåler en skatteøkning. Men skatter vi arbeid og investeringer, så risikerer vi at det blir mindre av to ting vi gjerne vil ha mer av.

Mer lovende er tanken på å få tatt knekken på skatteparadisene og skattlagt forurensing, arv og eiendom. Men selv ikke sammenlagt vil det finansiere velferdsstaten alene. Det er derfor forbruket vi må legge den store byrden av skatter på. Det kan skaffe oss skatteinntekter, samtidig som det reduserer forbruket og øker sparing. Problemet med en høyere forbruksskatt er imidlertid at det er de med lavest inntekt som bruker en størst andel av inntekten sin på forbruk. Det er ikke rimelig.

Men det er ingen grunn til at forbruksskatten nødvendigvis må være lik for alle. Inntektsskatten er organisert slik at du får en høyere skattesats jo høyere inntekten din blir. Det samme kunne vi gjort for forbruksskatten: Kjøper du lite, får du en lav skattesats på forbruket ditt, men jo mer du kjøper, jo høyere skattesats. Skatteetaten regner ut forbruket ditt ved å trekke fra hvor mye du har spart i løpet av et år på inntekten din.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer