DEBATT

Debatt: Diabetes

Hvorfor skal pasienter med sukkersyke spise sukker?

De fleste forstår at det er meningsløst å anbefale personer som har sukkersyke at de skal spise mer sukker.

HØRER IKKE  SAMMEN: Det er på høy tid at alle kliniske ernæringsfysiologer slutter å anbefale pasienter med sukkersyke å spise sukker, konkluderer artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix 
HØRER IKKE  SAMMEN: Det er på høy tid at alle kliniske ernæringsfysiologer slutter å anbefale pasienter med sukkersyke å spise sukker, konkluderer artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nesten en million nordmenn har diabetes eller prediabetes (forstadium til diabetes). Fra 2004 til 2013 økte antall personer som brukte diabetesmedisiner med 50 prosent.

Mange diabetespasienter er av sin fastlege blitt sendt til ernæringsfysiolog fordi blodsukkeret var blitt for høyt. De fikk råd om å være forsiktig med fett og heller spise mer grovt brød, mysli, grøt, frukt og grønnsaker. Da økte blodsukkeret. Ved nytt besøk hos legen blir anbefalingen ofte å starte med insulin. Dette til tross for at pasienten ikke mangler insulin. De fleste med type 2 diabetes lager rikelig med insulin, men insulinet greier ikke lenger å holde blodsukkeret i sjakk. Det økte insulinnivået bidrar bare med mer fettlagring. De fleste forstår at det er meningsløst å anbefale personer som har sukkersyke at de skal spise mer sukker, og at det er like meningsløst å behandle dem som lager rikelig med insulin med enda mer insulin.

Jeg har lenge lurt på hvordan en slik kollektiv kunnskapssvikt hos ernæringsfysiologene har oppstått. Det siste eksemplet på kunnskapssvikten kom i Dagbladet 7. mars i år. Den profilerte kliniske ernæringsfysiologen Tine Sundfør er referanse for en faktarute om diabetes type 2: «All mat og drikke (med unntak av vann, te og kaffe uten sukker) øker blodsukkeret, mens fysisk aktivitet senker blodsukkeret.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.