DEBATT

Hvorfor skal retten til en verdig død bare gjelde ALS-pasienter?

Et solid flertall i befolkningen støtter legalisering av selvbestemt assistert dødshjelp under kontrollerte omstendigheter.

VERDIG DØD: Foreningen Retten til en verdig død (RVD) og tre fjerdedeler av den norske befolkningen mener at tiden er overmoden for å sette temaet «en verdig livsavslutning for alle» på dagsorden, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix
VERDIG DØD: Foreningen Retten til en verdig død (RVD) og tre fjerdedeler av den norske befolkningen mener at tiden er overmoden for å sette temaet «en verdig livsavslutning for alle» på dagsorden, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Foreningen Retten til en verdig død (RVD) og tre fjerdedeler av den norske befolkningen mener at tiden er overmoden for å sette temaet «en verdig livsavslutning for alle» på dagsorden. Igjen er det gjort en omfattende og vitenskapelig velfundert spørreundersøkelse på området. Nok en gang viser det seg at det er et solid flertall i befolkningen som støtter legalisering av selvbestemt assistert dødshjelp under kontrollerte omstendigheter.

Nylig kom Nobas - Norwegian Bioethics Attitude Survey - med en rapport som bekrefter det mange tidligere undersøkelser har vist; et forholdsvis stort flertall i Norge mener aktiv dødshjelp bør avkriminaliseres.

Enkelte pasientgrupper får i dag hjelp til å dø. Jeg ble ved påsketider informert om at en person hadde fått hjelp til å dø hjemme, det kom to leger hjem til vedkommende og de forlot ikke hjemmet før pasienten, som hadde ALS, var død.

Jeg ble overrasket, men på let etter kunnskap om slik behandling, fant jeg svar i Tidsskrift for Den norske legeforening nummer ni fra 2009. Her omtales hvordan disse pasientene kan få aktiv hjelp til å dø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer