DEBATT

Hvorfor skal taxisjåfør være et deltidsyrke, Erna?

Åpent brev til statsministeren.

OMSTRIDT: Regjeringens forslag innebærer et løsarbeidersamfunn der vanlige drosjesjåfører skal tvinges til å være «selvstendig næringsdrivende» for plattformselskaper. Det er en omgåelse av arbeidsgiveransvaret og juridisk omstridt i alle land der disse opererer, skriver innsenderen. Foto: Privat
OMSTRIDT: Regjeringens forslag innebærer et løsarbeidersamfunn der vanlige drosjesjåfører skal tvinges til å være «selvstendig næringsdrivende» for plattformselskaper. Det er en omgåelse av arbeidsgiveransvaret og juridisk omstridt i alle land der disse opererer, skriver innsenderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen har lagt fram forslag til ny lovgivning for drosjevirksomhet i Norge. Den skal etter planen vedtas av Stortinget 4. juni, og innføres fra 1. juli neste år.

Endringen vil svekke tilbudet i store deler av landet, føre til enda mer overetablering og høyere priser i byene (med mindre noen vil subsidiere tjenesten). Framfor alt skaper den enorm usikkerhet for framtidas arbeidsvilkår i næringen.

Verdiskapingen i lokale taximarkeder i Norge skal flyttes fra norske samvirkeselskaper til utenlandske plattformselskaper i skatteparadis.

Regjeringen har nemlig som uttalt mål at det skal åpnes for «nye aktører», som er kjent for sosial dumping, og at det skal bli «flere deltidsaktører» i næringen.

Derfor vil vi spørre deg, statsminister Erna Solberg: Hvorfor er det regjeringens mål å øke bruk av deltid i drosjenæringen, mens heltidsstillinger framheves som målet for arbeidslivet generelt?

For ordens skyld: Det er mange deltidssjåfører i norsk drosjenæring i dag. De fyller ut vakter og bidrar til tilgjengelighet hele døgnet og en rasjonell utnyttelse av bilene. Men disse har alle rettigheter som arbeidstakere, som feriepenger, yrkesskadeforsikring, sykepenger osv. Ikke minst gjelder arbeidsmiljøloven også for dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer