FÅR KJÆRESTEKRITIKK: Elvejord Borgs oppførsel er med på å undergrave alt det Falch selv representerer, skriver innleggsforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FÅR KJÆRESTEKRITIKK: Elvejord Borgs oppførsel er med på å undergrave alt det Falch selv representerer, skriver innleggsforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Feminisme:

Hvorfor skal vi fortsette å høre på Ulrikke Falch nå?

Det er vel definisjonen på hykleri å fortelle noen hva de skal gjøre, mens man selv gjør noe annet.

Meninger

De siste dagene har det kommet frem at Ulrikke Falch nå er kjæreste med Henrik Elvejord Borg, som er deltaker i den norske realityserien «Ex on the Beach».

I programmet har han oppført seg slik vi stereotypisk forventer at slike deltakere er.

Elvejord Borg er kanskje mest kjent for å ha ytret at hans to lidenskaper i livet er «litteratur og analsex». Med tanke på Falchs veldig offentlige posisjon angående feminisme, har dette overrasket, og tilsynelatende skuffet, mange.

Dagbladets Marie Røssland kommer med et forsvar for Falch, og tolker kritikken slik:

«Du kan ikke være opptatt av kroppspress og feminisme OG samtidig være sammen med en kjekk, topptrent og oppmerksomhetsglad realitystjerne. Det er dobbeltmoralsk.»

En slik kommentar vitner om en mangeldende forståelse for folks berettigede provokasjon.

Det er nok få som har et problem med at Falch er kjæreste med en veltrent og oppmerksomhetsglad person. Det er hans offentlige oppførsel og uttalelser som gjør at folk setter spørsmålstegn ved hennes valg.

I tillegg til Henriks egen oppførsel, er selve deltakelsen i programmet problematisk. «Ex on the Beach» gjør lite for å vise frem legitime representasjoner av hvordan kvinner og menn faktisk er.

I stedet ser vi fremstillinger av at kvinner aldri klarer å komme overens, og elsker å skape konflikt og intriger. Og vi ser fremstillinger av «sexavhengige» menn som er villige til å si og gjøre hva som helst for å få seg et ligg.

Problemet er heller ikke at Falch kaller seg feminist og samtidig velger å være sammen med en som offentlig representerer det mange oppfatter som det motsatte av feminisme.

Problemet ligger i det faktum at Falch nettopp har gitt ut en bok som forsøker å gi tips og råd til unge jenter om hvordan de skal manøvrere seg rundt og håndtere gutter med samme type oppførsel som hennes nåværende kjæreste viser.

Det er vel definisjonen på hykleri å fortelle noen hva de skal gjøre, mens man selv gjør noe annet. Det er sikkert noen som kommer til å poengtere at Elvejord Borg nå er en god og ordentlig kjæreste overfor Falch. Det er godt mulig at han er det, men dette er langt fra relevant. Hans offentlige oppførsel, ytringer og deltakelse i «Ex on the Beach», har oppfordret til å behandle kvinner annerledes.

Elvejord Borgs oppførsel er med på å undergrave alt det Falch selv representerer. Valget hennes underminerer hele hennes kredibilitet i en feministisk diskusjon. Det er ikke slik at de som er provosert bare er misunnelige – å oppfatte kritikken slik blir en feig utvei fra å ta en ordentlig diskusjon.

Problemet med nyheten om dette forholdet er at den leder til ett stort spørsmål når det gjelder feminisme:

Hvorfor i all verden skal vi høre på hva Ulrikke Falch har å si?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.