Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer?

Hva i huleste skal vi med DAB når vi har internett?

HVA MED EN FJELLVETTREGEL: Om et år går FM i svart. Kringkastingsfantomer og politikere har bestemt at Norge - som eneste land i verden - utelukkende skal radiokringkaste digitalt. Er det prestisje eller ignoransje som styrer? I påska hører vi mye på radio, og en viktig fjellvettregel er: Vend i tide, det er ingen skam å snu. 
Foto: Tom E. Østhuus
HVA MED EN FJELLVETTREGEL: Om et år går FM i svart. Kringkastingsfantomer og politikere har bestemt at Norge - som eneste land i verden - utelukkende skal radiokringkaste digitalt. Er det prestisje eller ignoransje som styrer? I påska hører vi mye på radio, og en viktig fjellvettregel er: Vend i tide, det er ingen skam å snu. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Norge er et land for spesielt interesserte» sa en gang en kollega til meg. Jeg har tenkt mye på det, også hvor han ble av. Sannsynligvis til et land med rimeligere rødvin og FM-frekvenser.

Om et år, i løpet av 2017, har kulturdepartementet i allianse med de store radiostasjonene, bestemt at FM-båndet slukkes. Da skal alle bli tvunget over til DAB (Digital Audio Broadcasting) - altså til digitalradioen.

Norge er det eneste landet i verden som har bestemt seg for å satse utelukkende på digitale radiosendinger. Ingen andre land skrur av FM-båndet. Selvsagt har et land med fem millioner innbyggere, verdens rikeste - enn så lenge, rett i forhold til den kompakte verdensmajoritet bestående av sju milliarder mennesker.

Men hvorfor i all verden må vi ha DAB, spør mange seg, meg inkludert. Norge har et sted mellom 15 og 20 millioner FM-radioer. Plasserer vi dem oppå hverandre, får vi flere skyskrapere: tonnevis med plast og elektronisk søppel.

Utviklingen går uavbrutt, det kan vi ikke gjøre så mye med. På 1980-tallet begynte man å utvikle en digital radio. Midt på 1990-tallet var jeg i Australia og traff tilfeldigvis to utviklere fra NRK i Sydney. De var med i en utviklingsgruppe som skulle se på den digitale muligheten. NRK har hele tida vært DAB-pådriver og sykt mye presitsje er lagt ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer