Hvorfor skriver denne cowboyen om superhelter?

Tegneserieguru Warren Ellis letter på sløret.

(Dagbladet.no:) Warren Ellis holdt i dag et foredrag på Filminstituttet i Oslo i forkant av tegneseriefestivalen Oslo comics expo som åpner i ettermiddag.

Tegneserieguru

Den førti år gamle briten har en stor fanskare blant tegneseriefantaster. Han har skrevet for kjente serier som Hellblazer og Ultimate Fantastic Four.

«Warren Ellis er en kompromissløs mann. Han har aldri lagt fingrene imellom, og han lar sjelden være å engasjere seg. Helt fra begynnelsen av karrieren ble han en yndlingsskribent for de avant garde, de sanne opposisjonelle og de som bare trengte noen opposisjonelle å identifisere seg med», skriver festivalarrangørene.

Warren Ellis føler seg mest hjemme i tegneserie- og litteraturland, selv om han for tida er dypt involvert i både animasjonsfilm og tv-produksjon.

- Når jeg skriver for tegneserier eller jobber med en skjønnlitterær bok, opplever jeg at det er færrest filtre mellom publikum og meg, sier Ellis som er godt i gang med sin andre roman.

Utfordrer makta

Aller mest kjent er Ellis for serien Transmetropolitan (tegnet av Darick Robertson), eller Transmetro som den het da den kom ut på norsk. Serien handler om en by en gang i framtida hvor den grenseløse journalisten Spider Jerusalem gjør det han kan for å terge på seg myndigheter og autoritetsfigurer. For Ellis synes det er viktig å utfordre makta.

SKARP PENN: Tegneserieforfatteren, bloggeren, film- og tv-skribenten og romanforfatteren Warren Ellis slår knallhardt mot overmakta, uansett kunstform. Foto: ASLE HANSEN
SKARP PENN: Tegneserieforfatteren, bloggeren, film- og tv-skribenten og romanforfatteren Warren Ellis slår knallhardt mot overmakta, uansett kunstform. Foto: ASLE HANSEN Vis mer

- Makt tiltrekker seg ofte ikke de beste folka. Folk som virkelig ønsker makt over andre, er ikke de vi vil skal ha makt over andre, sier Warren Ellis til Dagbladet.no.

At superhelter ble en stor del av karrieren var ikke forutbestemt.

- Jeg var i utgangspunktet ikke så opptatt av superhelter. Dette var noe jeg måtte lære meg fordi det er den dominerende sjangeren i USA. Å skrive om superhelter er noe man kan leve av. Samtidig har det vært profilbyggende for meg, slik at jeg har fått oppmerksomhet også rundt andre type prosjekter, sier Ellis.

- Må si noe om folka under drakta

Ellis sier han fant det nødvendig å skrive om superhelter på en måte som gjør at han selv kan like å lese om dem.

- Historiene må si noe mer om folka under drakta. Jeg må gi leserne noe ingen har gitt dem før, sier han.

Selv ble Ellis fanget i tegneserienes magiske verden da han knappe tre år gammel fikk sin første tegneserie av faren sin.

- Den var slett ikke om superhelter, men handlet om populære tv-serier i tegneserieformat, humrer Ellis. Tegneseriene ble likevel en verden som sugde ham fast.

Hvorfor skriver denne cowboyen om superhelter?

- Jeg falt egentlig baklengs inn i tegneserieskrivinga. Det bød seg en mulighet mens jeg jobbet journalistisk med å skrive om tegneserier, sier Warren Ellis.

- Google har forandret livet

Han var bevisst i valget av reporteren Spider Jerusalem som bærende karakter i serien Transmetropolitan.

- Spider Jerusalem er framtidsvisjonen av en journalist som er på kant med loven. Jeg ville ha en figur med kunnskap om verden, og valgte dermed én som kan rapportere for oss.

Ellis sier musikk er hans aller største kilde til inspirasjon.

- Jeg liker å lytte til en snål fusjon av musikkarter som ambient og jungle. Eksperimentell dansemusikk som det ikke er mulig å danse til.

Ellers leser Warren Ellis mange blogger, og er på internett fra morgen til kveld. Selv er han kjent som en aktiv blogger med særdeles skarp penn.

- Google har forandret livet til alle forfattere. I dag slipper vi å sitte i time etter time på biblioteket. For tjue år siden brukte jeg 1000 kroner i uka på magasiner. Det er det også helt slutt på.