NY BOK I FEBRUAR: Svært få unge forfattere skriver krim, og spesielt få unge kvinner. Et strålende unntak er Ingebjørg Berg Holm (37), som debuterte 35 år gammel i 2015 med det velformulerte, historiske mysteriet «Stjerner over, mørke under».
NY BOK I FEBRUAR: Svært få unge forfattere skriver krim, og spesielt få unge kvinner. Et strålende unntak er Ingebjørg Berg Holm (37), som debuterte 35 år gammel i 2015 med det velformulerte, historiske mysteriet «Stjerner over, mørke under».Vis mer

Hvorfor skriver ikke flere unge forfattere kriminalromaner?

Antall bøker om mord og mysterier synker dramatisk.

Kommentar

En utbredt forestilling vil ha det til at nordmenn stort sett leser kriminalromaner, og at forlagene tjener seg søkkrike på å utgi dem. Hvis dette har vært riktig for noen år siden, stemmer det ikke lenger. Antall utgitte norske krimromaner har sunket dramatisk de siste tre åra. I 2014 hadde juryen til Riverton-prisen 52 norske romaner til vurdering. For 2017 er ikke mer enn 33 romaner påmeldt. I 2015 var antallet 50, året etter sank det til 37. 2017 er det magreste krimåret i manns minne.

For dem som ser på kriminallitteratur med forakt, er det med andre ord håp i hengende snøre. Utlandet er ikke så opptatt av såkalt «nordic noir» som tidligere. I stedet er det som kalles «eurokrim» kommet sterkere inn på markedet, altså kriminalromaner fra Frankrike, Italia, Tyskland og andre nasjoner utenfor det angloamerikanske markedet. Er gullalderen for norsk krim over? Ble filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» den symbolske bremseklossen for det skredet som bare for kort tid siden syntes å være umulig å stanse?

Det man kan slå fast, er at den eldre garden av norske krimforfattere holder stand. De etablerte krimkongene og dronningene lar seg ikke stanse. Da Riverton-juryen nominerte fem kandidater til prisen for 2016, satt den rene kongerekka på podiet. Ungsauen Bjørn Olav Nordahl, som fylte 54 i fjor, ble plukket ut sammen med Unni Lindell (60), Torkel Damhaug (59), Chris Tvedt (63) og Karin Fossum (63). Dette måtte nødvendigvis bli tolket som at de gamle er eldst, og at de eventuelt unge ikke hadde nubbesjangs.

Men hvem er de unge krimforfatterne? De er stort sett fraværende. Når debuterte en lovende krimforfatter i 20-åra sist? Eller i 30-åra? Et unntak som bekrefter regelen er Ingebjørg Berg Holm, som debuterte 34 år gammel i 2015 med det velformulerte, historiske mysteriet «Stjerner over, mørke under». Hun ble nominert til Riverton-prisen og fikk Maurits Hansen-prisen Nytt Blod på Kongsberg Krim i 2016. Vi ser fram til hennes oppfølger, som kommer i februar.

UNGDOM: Ingar Johnsrud tilhører den unge garde i norsk krim. Men han er tross alt 41 år. Til gjengjeld er han produktiv, og har levert tre romaner på like mange år. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
UNGDOM: Ingar Johnsrud tilhører den unge garde i norsk krim. Men han er tross alt 41 år. Til gjengjeld er han produktiv, og har levert tre romaner på like mange år. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

Ellers er et av de yngre stjerneskuddene Ingar Johnsrud (43), som denne uka på Aschehougs vårpresentasjon var klar med sin tredje kriminalroman på tre år. Han var 41 da han debuterte. Andre «ungdommer» i det norske krimfeltet er Hans Olav Lahlum (44), som debuterte da han var 37. Jørn Lier Horst (47) kom med sin første roman om William Wisting som 34-åring, samme debutalder som Aslak Nore (39). Stein Sørensen (41), som fikk fjorårets Nytt Blod-pris under Kongsberg Krim, debuterte i fjor med «4».

Går vi litt lenger tilbake, utga Gunnar Staalesen sin første krim som 27-åring. Anne Holt debuterte 35 år gammel, Jo Nesbø da han var 37 og Tom Egeland da han var 29. De fire veteranene som ble nominert til prisen i fjor, debuterte som følger; Karin Fossum var 40, Chris Tvedt 51, Unni Lindell 39 og Torkel Damhaug (som vant) 49. Av denne usystematiske statistikkføringen kan man generelt si at debutalderen for krimforfattere er påfallende høy. Spørsmålet er: Hvorfor skriver ikke unge forfattere krim? Og hvor blir det av de unge, kvinnelige forfatterne?

Blant årets 33 registrerte er bare fire kvinner, altså cirka 12 prosent, mot 25 i 2015. Fortsetter det slik, er det ikke lenge før Riverton-klubben blir en geriatrisk forening for gamle gubber. Det er ingen bønn: Ungdommen må ta seg sammen. Skriv krim, før dere blir sugd inn i virkelighetslitteraturen. Husk hva Aksel Sandemose sa: «Mord og kjærlighet er det eneste som er verdt å skrive om