Hvorfor skrives det ikke mer krim fra Nord-Norge?

Her er en av høstens mest spennende bøker.

SPENNENDE: Frode Granhus har skrevet en svært spennende krim fra Nord-Norge. Foto: GRETE PETTERSEN
SPENNENDE: Frode Granhus har skrevet en svært spennende krim fra Nord-Norge. Foto: GRETE PETTERSENVis mer

ANMELDELSE: En mann blir funnet halvdød i sjøen på Landegode utenfor Bodø, lenket fast med hendene under vann.

Og i den fiktive bygda Bergland driver en porselensdukke i land — noen dager senere blir en livløs kvinne funnet, iført en lignende kjole som dukken.

Eksotisk Det har vært flere overraskende gode krimbøker denne høsten, og Frode Granhus? «Malstrømmen» er helt klart en av dem. Og handlingen er også lagt til et uvanlig — nesten eksotisk — område, det skrives forbausende lite krim fra Nord-Norge, og det skyldes neppe at befolkningen er mer lovlydig eller moralsk enn andre steder i landet.

Hvorfor skrives det ikke mer krim fra Nord-Norge?

«Malstrømmen» er den tredje krimboka til Frode Granhus, og denne gangen har han levert en blanding av psykologisk thriller og lensmannskrim som er full av uhygge.

Han er en god forteller med et variert og levende språk, og fletter med stil flere forskjellige tråder sammen til en bortimot perfekt intrige, handlingen i «Malstrømmen» er helt på høyde med det etablerte krimstorheter leverer.

Forsoffen politimann Den halvt ihjelfrosne mannen som blir funnet ved svabergene blir avhørt av politimannen Rino Carlsen, som er en litt forsoffen og i hovedsak sjarmerende type. Han får snart mer å gjøre, etterhvert som det dukker opp flere mishandlede menn i Bodø-området. Men når Rino begynner å sammenligne ofrene, aner han hva som ligger bak.

Bokas andre politihelt er Niklas Hultin, som har jobbet fjorten år i Oslo-politiet før kona Karianne lokker ham nordover til Bergland, hvor han blir lensmannsbetjent og ikke har så veldig mye å henge fingrene i. Men det er før den første porselensdukken driver i land og den hardt skadde kvinnen blir funnet. Deretter er det mye som tyder på at en syk person gjør bygda utrygg.

Avslutningen på «Malstrømmen» er også imponerende, og det er bare å gratulere Frode Granhus med en av høstens mest spennende bøker!