«Hvorfor skulle Pitbull-Terje gå amok?»

Barnas favorittforfatter svarte leserne.

(Dagbladet.no): Bak Pitbull-Terje står Endre Lund Eriksen. Eller: Kona til Endre Lund Eriksen står bak Pitbull-Terje, viser det seg når vi spør forfatteren hvordan den kjente karakteren ble til:

- Alt begynte med navnet, som kona mi kom på en gang vi snakka om en vi kjenner som heter Terje, men ellers har lite til felles med Pitbull-Terje. Ganske raskt poppa tittelen fram i hodet mitt: «Pitbull-Terje går amok». Jeg tenkte at det kunne bli ei artig barnebok, og skrev tittelen ned, forteller forfatteren.

Etter hvert begynte han å pønske på hvem Pitbull-Terje var. Dessuten: Hvorfor skulle han gå amok?

- Han var diger og truende, og han skulle ha en far som drakk mye. Jeg tenkte først at Terje skulle være hovedpersonen, men kom fram til at han ble farligere hvis jeg lot en annen fortelle historien. Slik oppsto Jim, som på mange måter er motsatt av Terje: Han er liten, unngår slåssing og tror han er med i gjengen. Men egentlig har han mer til felles med Terje enn han tør innrømme: Begge har en forelder de skjemmes over, begge elsker playmo og begge har egentlig ingen venner.

Torde ikke drømme om suksessen

Forfatteren ble nylig kåret til barnas favoritt, da ARKs barnebokpris 2006 ble delt ut. Han fikk boka for «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet», som følger opp den nevnte «Pitbull-Terje går amok».

Første bok er så langt solgt til Russland, Sør-Korea, Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland, mens oppfølgeren nylig ble solgt til Tyskland og Sør-Korea, ifølge forlaget.

- Hva tenker du om suksessen rundt karakteren og bøkene? Er det slikt man overhodet kan forutse?

BARNAS FAVORITT: Endre Lund Eriksen har skrevet to bøker om Pitbull-Terje og Jim. Historien passer både barn og ungdom, mener bodøværingen Eriksen. FOTO: TORBJØRN GRØNNING
BARNAS FAVORITT: Endre Lund Eriksen har skrevet to bøker om Pitbull-Terje og Jim. Historien passer både barn og ungdom, mener bodøværingen Eriksen. FOTO: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- At det skulle gå så bra, torde jeg ikke drømme om. Men da jeg hadde skrevet den første boka, og ventet på at den skulle komme ut, var det noen tegn på at det kunne gå bra. Blant annet flere veldig fornøyde lesere av manus. Men alle de var voksne, og selv om jeg hadde prøvd å tenke som en tolvåring da jeg skrev, visste jeg jo ikke om jeg hadde truffet folk i målgruppa. Nå, etter å ha reist land og strand rundt og lest fra boka på forfatterbesøk på skoler, innser jeg at ikke har truffet så aller verst.

Endre Lund Eriksen synes det er behagelig å kunne være litt i skyggen av karakteren sin.

- Veldig mange har hørt om Pitbull-Terje, men ikke så mange har hørt om Endre Lund Eriksen.

Han mener filmen har ført til et ekstra løft i Pitbull-Terjes kjendisstatus.

- Likte du filmen?

- Ja, jeg synes den ble veldig fin. Castinga av både unger og voksne var veldig vellykket, og regissøren Arild Frölich har gitt filmen et visuelt uttrykk som er litt Hollywood, med strykere og mye julestemning. Det synes jeg kler historien godt.

Anbefaler Rosenløw-Eeg

- Hva jobber du med nå?

- Jeg jobber med et langfilmmanus på oppdrag for et filmselskap. Tror det er litt hemmelig. Og så har jeg begynt å jobbe på en ny bok om Jim og Pitbull-Terje.

- Vil du anbefale tre barnebøker?

- «Hannu, Hannu» av Geir Gulliksen er en av de vakreste og såreste bøkene jeg har lest i år. «Alt annet enn pensum» av Harald Rosenløw-Eeg er en drivende god thriller som sugde tak i meg fra første til siste side. «Vaffelhjarte» av Maria Parr er en sjarmerende og godlynt barnebok i Astrid Lindgrens ånd.

- Alle disse egner seg like godt for voksne også, kommenterer barnebokforfatteren.

Og tre voksenbøker?

- «Montecore. En unik Tiger» av Jonas Hassan Khemiri har samme herlige blandingsspråk som debuten «Et øye rødt», og en minst like sterk historie. «Frank Lande» av Frank Lande er en morsom kvasi-biografisk roman om drømmen om å lykkes med noe kunstnerisk. «Gjøre godt» av Trude Marstein er jeg midt inni nå. Den flyter elegant fra den ene fortelleren til den andre, 118 personer totalt er med i denne «ensemble-romanen».

Hva handler neste Pitbull-Terje-boka om? Hvordan skriver man godt for barn? Og hva er dette mystiskse langfilmmanuset?