Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse Film «Astrup – Flammen over Jølster»

Hvorfor snakker han dansk?

«Astrup – Flammen over Jølster» har ellers høye ambisjoner og nydelige bilder.

«Astrup – Flammen over Jølster»

3 1 6

Dokumentar

Regi:

Pål Øie

Skuespillere:

Thure Lindhardt, Dennis Storhøi, Henriette Marø.

Premieredato:

4. oktober 2019.

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

«Astrup – Flammen over Jølster»

«Ambisiøs, men lander ikke»
Se alle anmeldelser

FILM: Det er mye ild i «Astrup – Flammen over Jølster». Det er ild i øynene til maleren Nikolai Astrup, det er ild på bildene hans, og det er ild i sjelene til de som har laget denne dokumentaren, om livet og kunsten til maleren fra Jølster.

Men det blir mye som skal inn på kort tid. Dette er både pedagogisk skolefilm og eksperimentell kunstfilm, og knaker i sammenføyningen.

Dansk som lugger

Det lugger også å gi rollen som Astrup til danske Thure Lindhardt. Riktignok opplyser filmen om at Astrup, i likhet med mange av sine samtidige, kunne slå om til riksmål når situasjonen krevde det, men det låter ikke naturlig når ingen andre snakker som ham.

Lindhardt spiller ellers godt, og går rundt med et henført uttrykk i ansiktet og en fiskeaktig halvåpen munn. Han er en mann som er så oppslukt av sitt indre at han ikke tenker på hvordan han framstår for andre.

Det er mange utsøkte bilder i «Astrup – Flammen over Jølster», tydelig inspirert av malerens egen kunst. Ofte er det en enslig person som beveger seg gjennom et majestetisk landskap, som blir liten sett opp mot naturen, men som får automatisk en viktig rolle, som betrakter og fortolker. Andre scener er klisjéfylte og banale.

Blir pompøs

Nikolais strenge prestefar blir en brølende stereotyp. Et tungt, vått teppe av strykere gjør filmen pompøs. Det skaper et helhetsinntrykk av en film som er lagd med store ambisjoner og mye entusiasme, men ikke god nok kontroll..

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media