DEBATT

Debatt: Vaksinemotstand

Hvorfor spør helsestasjonen om vi vil ha vaksine?

Meslingene har kommet til Oslo, og små barn kan smittes på legevakten, trikken eller i butikken. Det er helt absurd at dette skjer.

USIKRE: Jeg tenker at det kanskje ikke alltid dreier seg om hardnakka vaksinemotstand for mange usikre foreldre som takker nei til vaksinering av sine barn, skriver Mona R. Elgvin, småbarnsmor. Foto: Privat
USIKRE: Jeg tenker at det kanskje ikke alltid dreier seg om hardnakka vaksinemotstand for mange usikre foreldre som takker nei til vaksinering av sine barn, skriver Mona R. Elgvin, småbarnsmor. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da jeg var liten var mamma redd for å gi meg MMR-vaksinen. Ikke fordi hun trodde det førte til autisme, men fordi hun hadde hørt at det kunne føre til allergi.

Heldigvis for meg tok pappa affære mens mamma var på reise i utlandet, han dro meg ned til helsestasjonen og fikk dem til å sette sprøyta. Noe mamma seinere selvsagt var takknemlig for.

Usikkerheten man har som mor eller far, med ansvaret for et skjørt lite mirakel, er vanskelig for mange. Man blir bombardert med informasjon fra alle kanter om alt mulig, og alle vil jo det beste for sine barn. Det kan nok være lett for noen å henge seg opp i feilaktig informasjon med barnets beste i tankene. Slik min mor gjorde.

Heldigvis var min far av en annen oppfatning og valgte å overstyre mor den gangen. Det er viktig å nevne at jeg både før og seinere fikk mine vaksiner, og at min mor verken er hysterisk eller vaksinemotstander. Hun var altså bare usikker, og ble nok ikke beroliget.

De som burde hatt som oppgave å berolige usikre foreldre og hjelpe dem å ta de rette valgene, kunne vært klarere.

Den pågående vaksinedebatten gjør meg fortvilet. Det burde ikke vært noen debatt. Forskningen og helsemyndighetenes anbefaling er klar, og de fleste sykdommene vi vaksinerer mot er så godt som utryddet i Norge. Samtidig blir det stadig større avstand mellom «anti-vaxxere» og de som velger å følge anbefalingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer