DEBATT

Debatt: Vaksinemotstand

Hvorfor spør helsestasjonen om vi vil ha vaksine?

Meslingene har kommet til Oslo, og små barn kan smittes på legevakten, trikken eller i butikken. Det er helt absurd at dette skjer.

USIKRE: Jeg tenker at det kanskje ikke alltid dreier seg om hardnakka vaksinemotstand for mange usikre foreldre som takker nei til vaksinering av sine barn, skriver Mona R. Elgvin, småbarnsmor. Foto: Privat
USIKRE: Jeg tenker at det kanskje ikke alltid dreier seg om hardnakka vaksinemotstand for mange usikre foreldre som takker nei til vaksinering av sine barn, skriver Mona R. Elgvin, småbarnsmor. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da jeg var liten var mamma redd for å gi meg MMR-vaksinen. Ikke fordi hun trodde det førte til autisme, men fordi hun hadde hørt at det kunne føre til allergi.

Heldigvis for meg tok pappa affære mens mamma var på reise i utlandet, han dro meg ned til helsestasjonen og fikk dem til å sette sprøyta. Noe mamma seinere selvsagt var takknemlig for.

Usikkerheten man har som mor eller far, med ansvaret for et skjørt lite mirakel, er vanskelig for mange. Man blir bombardert med informasjon fra alle kanter om alt mulig, og alle vil jo det beste for sine barn. Det kan nok være lett for noen å henge seg opp i feilaktig informasjon med barnets beste i tankene. Slik min mor gjorde.

Heldigvis var min far av en annen oppfatning og valgte å overstyre mor den gangen. Det er viktig å nevne at jeg både før og seinere fikk mine vaksiner, og at min mor verken er hysterisk eller vaksinemotstander. Hun var altså bare usikker, og ble nok ikke beroliget.

De som burde hatt som oppgave å berolige usikre foreldre og hjelpe dem å ta de rette valgene, kunne vært klarere.

Den pågående vaksinedebatten gjør meg fortvilet. Det burde ikke vært noen debatt. Forskningen og helsemyndighetenes anbefaling er klar, og de fleste sykdommene vi vaksinerer mot er så godt som utryddet i Norge. Samtidig blir det stadig større avstand mellom «anti-vaxxere» og de som velger å følge anbefalingene.

Jeg tenker at det kanskje ikke alltid dreier seg om hardnakka vaksinemotstand for mange usikre foreldre som takker nei til vaksinering av sine barn. Kan det være mangel på god informasjon og betryggende ord på helsestasjonen? Og at de seinere må «velge side» og finner trøst og støtte i vaksinemotstandermiljøet?

Da jeg var nybakt mor og kom med babyen til helsestasjonen, husker jeg de spurte om vi ville ha vaksine.

Hva i all verden slags spørsmål er det?! Kan de ikke bare si; Her kommer sprøyta! Hvis man er litt uvitende og usikker fra før kan dette være det eneste som skal til for å vippe deg av pinnen. Plutselig har du blitt vaksinemotstander uten å kanskje vite så mye om det. Et lite søk på nettet om temaet vil lett kunne overbevise deg om at du har valgt riktig. Det kryr av videoer, artikler og annen informasjon om at vaksiner er farlige.

Denne uka ble det meldt om et tilfelle av meslinger i Oslo. Sykdommen som var så godt som utryddet i Norge, har nå begynt å spre seg. Ett tilfelle kan lett bli flere, slik vi ser i mange andre land verden over. Også steder der sykdommen har vært utryddet grunnet god vaksinedekning, får nå utbrudd på grunn av vaksinemotstand.

Det er helt absurd at dette skjer. En av de aller mest smittsomme sykdommene som finnes. En sykdom som kan gi seinskader og i verste fall være dødelig.

Heldigvis er begge barna mine vaksinert mot meslinger, så jeg føler meg ganske trygg nå. Men det hadde jeg IKKE gjort hvis barna var små, og ikke hadde fått vaksinen ennå! Meslingene har kommet til Oslo, og små barn kan smittes på legevakten, trikken eller i butikken. Denne sykdommen er ekstremt smittsom. Vi har alle et ansvar for å bidra til flokkimmuniteten for å beskytte de som ikke har fått vaksinen fordi de er for små, eller av andre grunner ikke kan få den.

Det er lov å gjøre feil, det er normalt å være usikker. Men vaksinene i det norske barnevaksinasjonsprogrammet er godt utprøvde, trygge og gir god beskyttelse. Det er ikke noe å lure på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer