Hvorfor sto de mest attraktive plassene tomme under cupfinalen?

Fotballkretser landet rundt får billetter til cupfinalen. Slik systemet er i dag, legger det til rette for organisert svartebørssalg fra aktører i fotballfamilien selv.

SPREDTE BILLETTER: Rosenborg slo Kongsvinger 4-0 i cupfinalen på Ullevål stadion søndag. Artikkelforfatteren hadde selv ikke billett, men fikk kjøpt av en billettselger fra Rogaland fotballkrets som før kampstart forsøkte å kvitte seg med billettene hans krets hadde fått tildelt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SPREDTE BILLETTER: Rosenborg slo Kongsvinger 4-0 i cupfinalen på Ullevål stadion søndag. Artikkelforfatteren hadde selv ikke billett, men fikk kjøpt av en billettselger fra Rogaland fotballkrets som før kampstart forsøkte å kvitte seg med billettene hans krets hadde fått tildelt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Meninger

Flere har reagert på at hundrevis, ja kanskje et par tusen, seter sto tomme under søndagens cupfinale mellom Rosenborg og Kongsvinger. Det var også slående at svingene så ut til å være godt fylt opp, mens de mest attraktive seksjonene på langsidene nærmest var glisne.

Som vanlig var det kraftig rift om billettene som de to involverte klubbene ble tildelt. Jeg husker jeg hadde en jublende kollega på døra for noen uker siden som sa at han hadde vunnet i dette lotteriet.

Publikum gir ofte sponsorer skylda for elendigheten. Sponsorer har krav på billetter gjennom avtalene de har med forbundet, men interessen er naturligvis avhengig både av hvem som spiller i finalen og av vær og temperatur.

NFF forsvarer billettfordelingen til cupfinalen med at det er en dag for hele fotballfamilien: Klubber, supportere, kretser, sponsorer og andre som på en eller annen måte har gjort seg fortjent til en billett. Dette synspunktet har en god del for seg, men det forutsetter naturligvis at de som på denne måten tilgodeses med billetter, faktisk benytter dem. Ullevaal har vært dårlig nok besøkt under årets landskamper om ikke noe lignende også skal skje med cupfinalen.

Dette er imidlertid ikke noe som er nytt av året. Sist jeg var på cupfinalen var i 2008, da Vålerenga møtte Stabæk. Den gang var norsk fotball på en popularitetstopp, og Vålerenga hadde solgt så mange sesongkort at klubbens egen kvote med billetter knapt rakk til disse. Jeg, bosatt som jeg er i Trondheim, gjorde derfor ikke noe forsøk på å skaffe meg billett gjennom klubben, jeg var fullt klar over at mange sto langt foran meg i køen.

Det endte med at jeg dro til Oslo uten billett, jeg regnet med at dette kom til å ordne seg. Og ganske riktig: Jeg kom til Ullevaal halvannen time før kampstart, ruslet rundt, tok til meg inntrykkene, og så etter noen som tilbød billetter. Det tok vel omtrent ti minutter å støte på en utsendt representant fra Rogaland Fotballkrets, som sto med en lang remse billetter han ikke ble kvitt, og som jeg nå kunne få kjøpe så mange jeg ville av. Kretsen hadde altså, som del av denne fotballfamilien som skal delta på cupfesten, fått en rekke billetter, men ærlig talt: hvor mange fra Stavanger-kanten er det som er interessert i å se en kamp mellom lag fra Oslo og Akershus? Slik systemet er i dag, legger det dessuten til rette for organisert svartebørssalg fra aktører i fotballfamilien selv.

Rogalandkretsens representant var imidlertid hyggelig han, han ville ikke tjene ekstra penger hverken til seg selv eller kretsen. Jeg betalte billettens pålydende, ikke noe mer. Han ble imidlertid ikke kvitt alle billettene i den lange remsa si, for rundt meg den dagen var ti-femten tomme seter, spredt rundt på feltet.

Det sier seg selv at det da er noe som svikter i billettfordelingen. Hva om kretser, sponsorer og andre på en enklest mulig måte blir tydelig oppfordret om å levere tilbake billetter de ikke skal bruke? Hva om de får noen færre billetter, hvis ikke et lag fra deres egen krets er i cupfinalen? Hva om vi tenkte at cupfinalen først og fremst skal være fotballfolkets fest, ikke samarbeidspartnernes?

Naturligvis finnes det grunner til å påskjønne sponsorer og bredden i fotball-Norge, men bare hvis de selv har bruk for billettene. Og, til sist: står du der neste år uten billett og laget ditt kommer til cupfinalen, bare dra i vei, det kommer til å ordne seg. Hvis da ikke forbundet lager en mer fornuftig modell for billettfordeling i mellomtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.