Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor tok Hannelore Kohl sitt liv?

Få tyskere kjente Hannelore Kohl som annet enn ekskanslerens tilbaketrukne hustru. Nå brukes hennes selvmord i et kynisk og rått politisk spill.

BERLIN (Dagbladet:) Tok Hannelore Kohl sitt liv som følge av depresjonen som fulgte hennes lysallergi? Drev ektemannen Helmut Kohl henne til selvmord? Eller var det medienes skyld, fordi hun ikke kunne leve med fokuseringen på Kohls rolle i korrupsjonsskandalen i det kristeligdemokratiske partiet?

HISTORIEN OM HANNELORE Kohls død av en blanding nandrolon, morfin og sovetabletter er beretningen om to ulike liv. Hennes selvmord blir forklart på tre ulike måter:

Versjonen fra den konservative Springer-pressen, med flaggskipene Bild og Die Welt, er at Hannelore og Helmut levde lykkelig sammen i 41 år. Det var ikke alltid like enkelt å være gift med en kansler som stadig var på farten, opptatt av å styre landet. Men hun greide det. For Helmut var likevel ingenting viktigere enn familien. Så kom sykdommen, som de siste 15 månedene tvang henne til å leve i konstant mørke. Depresjonen tok over.

HELMUT FORSØKTE å finne de beste leger i verden til henne, via blant andre USAs eksutenriksminister Henry Kissinger. Men Hannelore ringte aldri tilbake til Kissinger.

«Hannelore alene hjemme.» Også etter at han gikk av som kansler, kom han sjelden eller aldri hjem til Ludwigshafen, skriver magasinet Stern.

Oppslaget over 21 sider har vakt voldsomme reaksjoner.

«Han har hele hennes liv hensynsløst okkupert og utnyttet henne for sin egen karriere,» skriver bladet. Det lykkelige familielivet var bare en fasade. Ikke engang sønnen Peter Kohls bryllup med tyrkiske Elif i mai ble arrangert slik at Hannelore kunne være med, men måtte nøye seg med rapporter per mobiltelefon. Hvorfor tok Helmut sin mangeårige sekretær Juliane Weber med til Istanbul? Stern gjør det ingen massemedier har gjort før i Tyskland, nemlig å sette på trykk ryktene som har sirkulert et par tiår om at det skal ha vært mer enn et profesjonelt forhold mellom Helmut og Juliane. At lysallergien kunne være så alvorlig, ja, om den virkelig finnes, betviler bladet med støtte fra eksperthold. Hannelores død blir antydet som en emansipatorisk, frigjørende handling.

- De siste månedene orket hun ikke å gå i butikken. Hun tok sitt liv på grunn av insinuasjonene, løgnene og hatet, sier Helmut Kohl gjennom sin katolske sjelesørger, monsignore Erich Ramstetter.

Under gravferden langet han ut mot deler av massemediene og politiske motstandere - mot «krefter som strever etter ødeleggelsen». Utgangspunktet er korrupsjonsskandalene i CDU og ødeleggelsene av metervis med mulig bevismateriale i kanslerarkivene da Kohl gikk fra borde.

- Reaksjonen fra familien er menneskelig og psykologisk forståelig, men ikke rettferdig, sier Siegfried Weischenberg, som er leder i det tyske journalistforbundet. Han minner om at det var påtalemyndigheten, ikke pressen, som avslørte Kohls svarte millionkonti.

HANNELORE KOHLS DØD splitter nasjonen. Den forteller om et land der klimaet har endret seg. I småbyen Bonn var den politiske klassen som en liten familie. Politikernes privatliv var tabu bortsett fra når regjeringsmedlemmer inviterte utvalgte journalister til familieidyllen på sommerstedet.

Selv Willy Brandts utallige eventyr førte ikke til annet enn kjeft på interne møter i partiledelsen i SPD, der Herbert Wehner - ekskommunisten som var parlamentariske leder - voktet moralen. Men ingen av hans motstandere brukte historiene mot Brandt politisk. Her var lite av britenes viktorianisme eller amerikanernes puritanisme.

ANNERLEDES ER DET i Berlin-republikken. Byen er stor, konkurransen mellom mediene knallhard og forholdet mellom mange partilederne mer iskaldt enn på lenge.

Dagens forbundskansler Gerhard Schröder har innført en ny åpenhet inn i det private. Ikke at han slipper mediene inn på soverommet, men etter fire ekteskap er det vanskelig å forlange diskresjon. Han bruker sin journalistkone Doris, stedatteren Klara, moren Erika og sin arbeidsløse halvbror Lothar for alt de er gode for.

Når Hannelore Kohls død blir instrumentalisert av politikere og presse, er forklaringen Helmut Kohl. Om han har vært utro eller ikke, er neppe kjernen, men at maktmennesket Kohl alltid har manipulert mennesker rundt seg - bak den perfekte fasaden. Han var neppe annerledes privat enn som politiker.

Hannelore var den stillfarne hustru og barneoppdrager. Intelligent, reflektert og disiplinert inntil døden. Da hun forsøkte å bygge opp et eget liv, ble hun innhentet av sykdommen.

Hennes signaler ble ikke oppfattet, aller minst av ektemannen. Han var fortsatt ikke der. Han drev valgkamp, holdt taler, reiste. Kohl kjemper desperat for å gjenerobre sin tapte ære.

SAMMEN MED SINE HJELPERE i Springer-pressen spiller han nå på medlidenheten i en tragisk tid.

- Nå gjør han seg enda mer historisk usårbar, kommenterer Peter Glotz - skribent og sosialdemokratenes tidligere partisekretær - i det tyske nyhetsmagasinet Die Woche. Glotz føyer til:

- Men kanskje var ikke familien Kohl annerledes enn millioner andre familier som ikke er i rampelyset, der ektefellene likevel strides, bedrar hverandre, utvikler seg i hver sin retning og finner sammen igjen?

SPLITTER NASJONEN: Den offisielle forklaringen på at Hannelore Kohl begikk selvmord er at hun led av depresjoner som følge av lysallergi. Nå bruker Helmut Kohls motstandere selvmordet i en skitten politisk kamp. Begge foto: SCANPIX
I SORG: Tysklands tidligere rikskansler Helmut Kohl i kona Hannelores begravelse sist onsdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling