DEBATT

Debatt: SWAP

Hvorfor vil Telenor ha meg til å kjøpe ny mobil årlig, når den jeg har fungerer helt fint?

Det mest miljøvennlige er å ta vare på og reparere det du har.

KJØPEPRESS: Trenger vi å fôre skoleunger med ideen om at det ikke er kult å ha fjorårets mobil? Skal muligheten for å ta marginalt skarpere selfies neste år rettferdiggjøre økt kjøpepress? spør kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KJØPEPRESS: Trenger vi å fôre skoleunger med ideen om at det ikke er kult å ha fjorårets mobil? Skal muligheten for å ta marginalt skarpere selfies neste år rettferdiggjøre økt kjøpepress? spør kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Bytt til ny mobil hvert år», oppfordrer Telenor oss. De har funnet opp en «ny» måte å kjøpe mobil på – en slags abonnementsordning de kaller «SWAP». Nå pumper de mye penger inn i å markedsføre konseptet. Kort fortalt innebærer det at du betaler ned telefonen over to år, og får muligheten til å bytte til en ny modell etter bare ett år.

SWAP er symptomatisk på et samfunn som er i ferd med å miste bakkekontakten. Det er «bruk-og-kast»-mentalitet satt i system. Mobilteknologi har ført til betydelige framskritt, men det stadige jaget etter nyere, raskere, hippere tærer både på jorda og på folks psyke.

På sine nettsider skriver Telenor at SWAP er «bra for deg og bra for miljøet» fordi de «gamle» telefonene selges videre til folk utenfor Norden. SWAP er altså en form for kombinert gjenbruk og veldedighet, som angivelig skal tilgjengeliggjøre den nest nyeste mobilteknologien for verdens fattige. Dette høres kanskje vel og bra ut, men SWAP kan få noen absurde utslag:

Å alltid gå til anskaffelse av siste modell, selv om den «gamle» fungerer fint, blir med SWAP en slags attråverdig god gjerning; den gamle telefonen kommer jo noen til gode! Dette vil fyre opp under forbruksjaget og higen etter nye dingser i Norge – et land som allerede forbruker materielle ting som om vi disponerte tre jordkloder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer