Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forgiftet drikkevann i Brasil:

Hydro viste handlekraft og nektet for utslipp. Nå lekker forklaringen, og dobbeltmoralen kommer til syne

Hydro hyret leger og delte ut vann. Nå viser det seg at de har foretatt «kontrollerte utslipp» fra gigantanlegget i Brasil.

FORKLARINGSPROBLEM: Adm. dir. Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro reiste selv ned til anlegget og besøkte de rammede landsbyene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORKLARINGSPROBLEM: Adm. dir. Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro reiste selv ned til anlegget og besøkte de rammede landsbyene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

34 prosent statseide Norsk Hydro har benektet lekkasje fra deres gigantanlegg Alunorte i Brasil - verdens største aluminiumsrafinneri - slik at drikkevannet til naboene i området er blitt forgiftet. Vannet skal ha hatt en pH-verdi på nær 10.

Problemene oppsto etter et kraftig regnvær i området nord i Brasil hvor anlegget ligger. Natt til 17. februar falt det 20 cm nedbør, og lokale myndigheter har ment at et av anleggets rødslamdeponier hadde for dårlig kapasitet slik at det gikk over sine bredder under regnskyllet.

Det er kritisk. Deponiet håndterer rødslam, som er et avfallsprodukt når bauxitt omdannes til alumina. I deponiet blir slammet redusert, før renset vann slippes ut.

Nå er det ikke bare anlegget som lekker. Forklaringen til Hydro slår kraftige sprekker. Og det ser ikke pent ut.

Utslippskandalen har skapt stor oppmerksomhet i Brasil, og selskapet ble satt i alarmberedskap da nyheten sprakk for drøye to uker siden.

Hele tiden har likevel selskapet benektet «lekkasje».

Selskapets høyt respekterte administrerende direktør, Svein Richard Brandtzæg, har kalt det sin mest alvorlige sak som bedriftsleder. Han har gjort et poeng av å vise handlekraft. Blant annet har han fjernet anleggets brasilianske sjef, og satt inn Hydros finansdirektør Eivind Kallevik som ny direktør.

Brandtzæg kastet seg også på flyet og besøkte selv anlegget og landsbyene hvor selskapet har vært med på å dele ut mineralvann til de berørte naboene.

«Lokalbefolkningen lider under vanskelige forhold. Her er det barn og voksne som bor og de er redde, og det tar vi på alvor», sa Brandtzæg til Dagens Næringsliv (DN) forrige uke.

Omtanken for naboene lyder ganske hul nå.

I går kom nemlig en oppsiktsvekkende innrømmelse fra Norsk Hydros kommunikasjonsdirektør, Halvor Molland. Selskapet har faktisk gjennomført ureglementerte utslipp til omgivelsene i forbindelse med det kraftige regnværet.

De har varslet myndighetene om dette, men ikke naboene.

På spørsmål fra DN om hvorfor de overfor media helt til nå har benektet utslipp, dekker Hydro seg bak formalia: påstanden har vært ukontrollerte utslipp, dette er «kontrollerte utslipp», sier kommunikasjonsdirektør Molland.

Det spørs om den forskjellen spiller så stor rolle for lokalbefolkningen - som ikke ble varslet, og ikke minst for brasilianske myndigheter.

Mens selskapet har forsvart seg med nebb og klør, delt ut vann og engasjert leger, rettet skylden mot andre industrianlegg og dårlig, lokalt kloakksystem, har de altså selv underslått følgende informasjon:

Etter det kraftige regnskyllet 17. februar, gjennomførte anlegget et utslipp for å avlaste renseanlegget. Det skjedde uten lisens. I dagene etterpå gjennomførte Hydro flere slike utslipp, også de uten lisens.

De har kanskje ikke vært ukontrollerte. Men de har vært ulovlige.

Og hva er egentlig forskjellen på et akutt, ulovlig utslipp, og et ukontrollert utslipp? Det må man trolig være kommunikasjonsdirektør for å skjønne.

Denne saken viser at Hydro ikke har kontroll på anlegget sitt i Brasil. Og de spiller høyt når de nå forsøker å håndtere skandalen. Å underslå informasjon som dette er selvsagt å gamble med miljø og naboenes helse, men det er også en gamble med selskapets verdier.

Alunorte-anlegget produserer aluminium verdt 18,5 milliarder kroner i året. Produksjonen må nå halveres, anleggets ene rødslamdeponi er stengt. I tillegg påløper dagbøter.

Har Hydros ledelse faktisk visst om de «kontrollerte lekkasjene» disse to ukene hvor saken har vært offentlig kjent? Det vil ikke selskapet svare på. De hevder også at utslippene ikke er skadelige, men det må de nok vare for i retten. Forsvaret vil trolig bli det som Hydro allerede har brukt to uker på å forsøke å etablere: forurensningen skyldes andre anlegg i området, ikke dem selv.

Rødslamhåndtering er grunnleggende for et aluminiumsrafinneri, og noe selskapet må holde orden på. Fra før er anlegget saksøkt med samme anklage. Lokalbefolkningen i området anla sak etter et regnskyll som førte til utslipp fra anlegget til elva Murucupi i 2009. Selskapet ble idømt en millionbot, men har anket.

Det ble da også lovet at anlegget skulle utbedres, slik at det tålte nye regnskyll. Det har åpenbart ikke skjedd. Hydro, et av Norges største industriselskaper, har skaffet seg et stort problem ved sitt aller største og mest verdifulle anlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling