Hygge med Tellefsen

NRK1 har fått en fin avslutning på tv-uka med Arve Tellefsens musikalske gjestebud «Arve med gjester».

I går var den svenske operasangeren Håkan Hagegård innom med blant annet en drikkevise av Ravel. Sammen med den lune programleder Tellefsen skapte han en fin musikalsk halvtime foran skjermen.

Eminent

Har du ikke fått med deg Gurid Listuens eminente radiodokumentar «Ennå knit-rende av lyn og lyst», anbefales du å slå på NRK P2 i kveld. Denne reportasjemonologen om et langt kvinneliv blant mange menn er noe av det beste som er sendt på radio på lang tid. Den ble først sendt i desember i fjor, i reprise i går ettermiddag, og er altså innen rekkevidde før øret i kveld.

Programmet handler om en nær 80 år gammel kvinne som forteller om sitt liv og sine menn, bare avbrutt av en foruroligende cellotone og intervjuer Listuens små mellomstikk.

Kvinnen, som vi aldri får vite navnet på, men som innvidde nok kan gjette seg fram til, er forbausende åpenhjertig. Hun forteller om sine menn fra den første ungdomskjæresten over den gifte legen som døde i hennes armer under elskovsakten og fram til den kjente historikeren hun hadde et forhold til nå de siste åra før han døde. Da begge var godt oppe i åra, men ennå satt som turtelduer på Theatercaféen.

Dyneløfting?

Det fascinerende ved dokumentaren er hvor sant og ekte en kvinne som ikke klarte å leve monogamt gir oss sin livshistorie. Fortellingen er på sett og vis utleverende. Hadde den inneholdt navn og stått på trykk i Se og Hør, ville vi kalt den forkastelig dyneløfting. Men det å berette fra intim- og kjærlighetssfæren er ikke automatisk dyneløfting. Spørsmålet er hvordan det gjøres og hva formålet er.

Her var fortellingen som et livs drama, og den britiske skuespillforfatteren Alan Bennett kunne ikke laget en bedre monolog. Måten det ble fortalt på var menneskelig og oppriktig. Det var innsikt kvinnen formidlet, innsikt i livet, i kjærligheten og i de sosiale mekanismene som trer i kraft når et menneske velger å leve sitt liv litt på tvers av den rådende samfunnsmoralen. Som hun selv formulerte det: «Erotikk er overskudd. Hvorfor skulle ikke flere få glede av det?»

NRK P2 besitter en del mennesker som kan lage nære og tett-på-menneskelige radiodokumentarer som dette.

Til dem er bare å si: Stå på! Dere serverer de beste argumentene for at vi fremdeles skal ha lisensfinansiert allmennkringkaster i Norge.