Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyggelig historietime

Nasjonens hundreårige historie kommentert fra verdensrommet .

FILM: I bane rundt jorda kommenterer astronauten Odd Børretzen de viktige tingene - de som har vært med på å gjøre Norge til nasjon etter 1905. Hundreårsfilmen preges naturligvis av de store begivenhetene etter unionsoppløsningen, men de er stilt sammen i nye og uventede vinkler.

Selv er jeg en hund etter «Filmavisen» og annet filmatisk snadder fra vår nasjons hundreårige liv, og i så måte er denne filmen gefundenes fressen.

I «Alt for Norge» er utallige klipparkiv i inn- og utland ransaket for å finne de overraskende, de uventede og de småslemme opptakene, enten det nå er i lyd- eller bildeform.Regissørene Rune Denstad Langlo og Sigve Endresen har en lun og humoristisk tilnærming til vår nære historie, de - og Børretzen - unnlater ikke å sette klippene i en sammenheng som av og til får et komisk skjær.

De beste

«Alt for Norge» gjør mye ut av vår hang til å oppdage og underlegge oss de kaldeste stedene på kloden, vår nøysomhet, vår beskjedenhet, vår dyktighet, vår evne til å klare oss alene ...

«Vi sa det ikke høyt, naturligvis, for beskjedenhet er en dyd, men vi visste at selv om vi var få, var vi nok de beste,» innrømmer Børretzen der ute fra.

Denne oppfatningen av norsk selvgodhet er ikke ny, verken som alvor eller ironi, og det er svakheten til «Alt for Norge»: Den sparker inn åpne dører med poenger som har vært framme mange ganger før. Men selv om filmen ikke pløyer den dypeste furen i det som var, systematiserer den vår nære historie på en delvis kronologisk, delvis saksorientert måte.

Oljeeventyret

Ordentlig struktur blir det ikke før okkupasjonen er over og Quisling er henrettet. Den skarpe sammenstillingen av tyskerjentenes skjebne kontra hyllesten til «the G.I. Wives» på flytur til sine amerikanske ektemenn, blir hjerteskjærende brutal. Og nærmest i bytte mot de utgiftene, får vi Marshall-hjelpen, med den begynner oppturen som kulminerer med oljeeventyret. Ingenting har utfordret vår inngrodde nøysomhetsfilosofi mer enn det. «Men vi skal ikke skamme oss,» trøster diverse Ap-statsministere.

De som har laget «Alt for Norge» trenger heller ikke skamme seg. De har laget en gjennomført hyggelig, av og til tankevekkende, bekreftelse på at Norge er en ganske harmløs liten utenfornasjon. Essensen er enkel: Norge er ikke et så betydningsfullt land som festtalerne ymter om. Men vi er heller ikke uten betydning. Akkurat det kan denne promillen av verdens befolkning våge å være stolte av.

ASTRONAUT: Odd Børretzen har iført seg romdrakt for å kommentere Norges hundre år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media