Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyggelig historietime

Hvis programmet hadde vært ei historiebok, hadde nok tittelen vært «Fra romantikken til raveparties».

TV: Som vi alle vet, er det 100 år siden unionsoppløsningen, og det skal feires med brask, bram og lærerikt underholdende programmer på NRK. Gaus, Roms og Brumund Dal harselerer med historien i «Brødrene Dal og mysteriet om Karl den XIIs gamasjer». I «Drømmen om Norge» er det Stian Barsnes Simonsens tur til å ta seg av kultur historien.

Men der Brødrene Dal kamuflerer historieundervisningen i surrealistiske sketsjer, har Stian hanket inn kulturkjennere for å gi programmet akademisk tyngde. Edvard Hoem forteller om Bjørnson, Arve Tellefsen om Ole Bull og Sylfest Lomheim snakker om det norske språket generelt.

Det funker faktisk. Ved hjelp av rundt femti skuespillere gir NRK kulturhistorien et nytt ansikt. Stian sniker seg gjennom tiåra og er med på å påvirke historiens gang. Han overtaler Bjørnson til å skrive skuespill, Ole Bull til å hyre inn Henrik Ibsen ved teateret sitt i Bergen og er brudgommen i Tidemand og Gudes «Brudeferden i Hardanger». Stian er en historieforteller med et ungdommelig språk og nok tv-tekke til å sjarmere både Ola nordmann på seks og bestemor på sekstiseks.

Nå er «Historien om Norge» beregnet på hele familien, men programmet kunne likevel hatt litt mer brodd , både på det humoristiske og akademiske plan. Det er trivelig, lettfattelig og lærerikt, men heller ikke så mye mer enn det.