Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyggelig skatteregime?

DAGBLADET SKRIVER

i en leder den 17. november at «det hyggelige skatteregimet» og tilretteleggelse fra norske folkevalgte gjør det mulig for John Fredriksen å «forvalte milliarder av kroner i privat formue, mens han ikke har råd til å betale skatt eller ansette norske sjøfolk eller gi lønnsøkning til sine russiske når tankratene er skyhøye».

John Fredriksen er ikke bosatt i Norge. Norske politikeres «tilretteleggelse» har flyttet ham ut av landet. Det skatteregimet han nyter godt av, befinner seg utenfor norske politikeres rekkevidde.

Trenden i Europa og ellers i verden er at formuesskatten ikke lenger eksisterer som skatteart. EU har tonnasjeskattesystemer, mens skipsfart i andre deler av verden ikke skattlegges overhodet. I EU har sjøfolk nettolønnsordninger. En løsning EU har innført for å demme opp for billig asiatisk og østeuropeisk arbeidskraft, som på grunn av lønnsnivået, nettopp ikke trenger nettolønnsordninger. Hvis Fredriksen hadde bodd i Norge, ville han ha betalt formuesskatt. Hvis selskapet hans var registrert i Norge, ville det ha betalt 28 prosent skatt på inntekter fra skipsfart når de ble tatt ut av selskapet. Altså intet fritak for selskapsskatt, men kun en utsettelse av skatten. Det er blant annet denne tilretteleggelsen som gjør at Fredriksen, etter å ha gjort en grundig vurdering, fortsatt er bosatt på Kypros.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media