DEBATT

Hyklere i postfakta-samfunnet

Ta et oppgjør med følgende tre løgner fra og med i dag. Så kan du kritisere postfakta-samfunnet med god samvittighet.

IKKE SANTA: Det er cirka 800 mill. barn i verden fordelt på omkring 200 mill. husholdninger. Om julenissen skulle besøkt alle disse på én og samme dato måtte han holde en hastighet på 4 705 882 km/t. Foto: Dimension Films
IKKE SANTA: Det er cirka 800 mill. barn i verden fordelt på omkring 200 mill. husholdninger. Om julenissen skulle besøkt alle disse på én og samme dato måtte han holde en hastighet på 4 705 882 km/t. Foto: Dimension Films Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det juges i alle kanaler for tiden. En justisminister som fornekter menneskeskapte endringer. En tidligere FrP-leder som sitter på frokost-tv og viser fram et ark med konspiratoriske nettsteder. Den hysteriske propagandaen i begge leire under Brexit-valgkampen. Og i januar flytter (nok) en løgner inn i det hvite hus.

Postfakta-samfunnet er her, og du er kanskje en av dem som frykter at dine barn skal vokse opp i et samfunn der rett er galt og galt er rett. Men hva om du er like god som dem? Har du da rett til å klage over Per Willy, Donald og Nigel?

Her er min utfordring til deg: hvis du kan ta et oppgjør med følgende tre løgner fra og med i dag – lille julaften 2016 – kan du kritisere postfakta-samfunnet med god samvittighet. Hvis ikke, bør du holde kritikken for deg selv og juge sammen med oss andre i stedet.

1. Julenissen finnes

Julenissen finnes ikke. Hvordan kan du forvente at barna dine skal kunne skille mellom korstog og lyntog hvis du lurer dem til å tro at det bor en overvektig gubbe på Nordpolen?

Julenissen finnes ikke og det er på tide å ta et oppgjør med løgnen. Si det først høyt til deg selv et par ganger. Når du har blitt vant til å si det, sier du det til barna. Fortell det som det er: «Det finnes ingen julenisse». Kommer ungene med innsigelser, argumenterer du rolig og behersket imot. Kun basert på fakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer