Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Mordet på Jamal Kashoggi:

Hykleriets anatomi

Når butikken kommer i veien for etikken, er det ikke butikken som må stenge dørene.

DREPT PÅ KONSULTATET: Det er nå endelig bekreftet at regimekritikeren Jamal Kashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Men hvilke konsekvenser får det for regimet i Riyhad. FOTO: NTB/Scanpix/AFP)
DREPT PÅ KONSULTATET: Det er nå endelig bekreftet at regimekritikeren Jamal Kashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Men hvilke konsekvenser får det for regimet i Riyhad. FOTO: NTB/Scanpix/AFP) Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger noen som helst tvil om at regimekritikeren og journalisten Jamal Kashoggi ble drept inne på det saudiarabiske konsultatet i Istanbul i Tyrkia. Myndighetene i Saudi-Arabia har til slutt vedgått dette, og landets utenriksminister Adel al-Jubeir lover bot, bedring, etterforskning og rettferdig straff for de ansvarlige. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har i landets nasjonalforsamling uttalt at Kashoggi ble drept på grusomt vis i konsulatet og at det var grundig planlagt. USAs president Donald Trump har i et par uker prøvd å bagatellisere saken, bl.a. for å redde de enorme og lukrative våpenkontraktene med Saudi-Arabia. Fra mange hold jobbes det aktivt med å redusere den rolle den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman har hatt i dramaet. Her hjemme er regjeringen i klem, men vil nok ta Norge dit den foretrekker ha landet: I en kjølvannsstripe bak et amerikansk hangarskip.

Drapet på Jamal Kashoggi skal selvsagt fordømmes, men det viktigste er at ugjerningen får konsekvenser for regimet i Riyhad. Drapet er i seg selv nok til å iverksette tiltak, men det er viktig å huske at det inngår i et bredere og enda mer blodig lerret. Saudi-Arabia og landets kronprins er de viktigste kreftene i den pågående krigen mot nabolandet Jemen. Over 10.000 mennesker er drept de siste tre årene i Jemen, millioner er drevet på flukt og 22 millioner er avhengig av matvarehjelp utenfra. Gjennom massiv bombing og annen krigføring, gjør Saudi-Arabia alt det kan for å stanse denne hjelpen. Innenfor egne grenser er Saudi-Arabia et religiøst diktatur helt blottet for menneskeretter og rettsstat.

Men landet er rikt på olje og dermed på penger, og en sentral alliert av USA og Vesten. Norge er med. Oljefondet har økt sine investeringer i Saudi-Arabia med 75 prosent til drøye 6.8 milliarder siden Mohammed bin Salman overtok som landets egentlige leder. Eksporten av våpen og annet militært materiell har pågått i årtier, men er nå begrenset til såkalt b-materiell. Selv etter drapet på Kashoggi teller regjeringen og Arbeiderpartiet på knappene om det er riktig å gjennomføre mer effektive tiltak mot Saudi-Arabia.

Slik er hykleriets anatomi. Når butikken kommer i veien for etikken, er det ikke butikken som må stenge dørene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!