Hyklerkortet

STATOIL-STIPENDET: Det at man må framstå som Jesus eller Gandhi for å få lov til å engasjere seg bør være en avleggs tankegang.

OPPGJØR: Fredrik Olsen (øverst til venstre) i Kråkesølv tar i denne kronikken et oppgjør med reaksjonene de møtte i offentligheten etter at de takket nei til å bli nominert til Statoil-stipendet i 2009 og 2010. Mange av de samme reaksjonene som Olsen tar opp, dukket på ny opp da Synne Øverland Knudsen i en kronikk i Dagbladet i helga offentliggjorde at hun trekker seg fra Team Me fordi bandet er nominert til Statoil-prisen. Foto: Sigurd Fandango
OPPGJØR: Fredrik Olsen (øverst til venstre) i Kråkesølv tar i denne kronikken et oppgjør med reaksjonene de møtte i offentligheten etter at de takket nei til å bli nominert til Statoil-stipendet i 2009 og 2010. Mange av de samme reaksjonene som Olsen tar opp, dukket på ny opp da Synne Øverland Knudsen i en kronikk i Dagbladet i helga offentliggjorde at hun trekker seg fra Team Me fordi bandet er nominert til Statoil-prisen. Foto: Sigurd Fandango Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om en knapp måned arrangeres Bylarm, Norges store musikkbransjefestival, for femtende gang. I 2008 ble festivalen lagt til Oslo, og siden da har Statoil vært Bylarms hovedsponsor. Hvert år deler Statoil ut et stipend på 1 million kroner til et av bandene/artistene som deltar på festivalen. De tre siste årene har jeg selv spilt og stått i publikum på Bylarm sammen med mine kollegaer i Kråkesølv, og alle årene har vi havnet i debatten rundt Statoilstipendet. Grunnen er at vi i 2009 og 2010 sa fra oss muligheten til å bli nominert til stipendet fordi vi ikke vil assosieres med Statoil. Vi ble miljøhelter i noens øyne, mens andre igjen oppfattet oss som utakknemlige drittunger.

(Les kronikk av Synne Øverland Knudsen, som i helga trakk seg fra Team Me etter at bandet ble nominert til Statoil-stipendet.)

Å få innsikt i alt Statoil driver med er vanskelig; det er et gigantisk selskap med oljevirksomhet over hele verden. Det finnes en del stygge rykter om Statoil, men jeg trenger ikke spekulasjoner for å finne grunner til at jeg ikke ønsker å være deres fanebærer. Da vi ble spurt om vi ville ha muligheten til å bli nominert til stipendet pågikk debatten rundt Statoils ønske om en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Kråkesølv engasjerer seg sterkt i denne saken og støtter Folkeaksjonen som jobber for å holde disse områdene oljefrie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer