Anmeldelse: Stine Pilgaard, «Meter i sekundet»

Hylende morsom

Sjelden har jeg ledd så mye av en bok med så stusslig handling.

STINE PILGAARD: Den danske forfatteren har overgått seg selv i sin nye roman, mener anmelderen. Foto: PELIKANEN
STINE PILGAARD: Den danske forfatteren har overgått seg selv i sin nye roman, mener anmelderen. Foto: PELIKANEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En nybakt mor flytter til den lille vestjyske byen Velling. Hennes mann skal være lærer på forfatterstudiet på den lokale folkehøyskolen. Hun bekymrer seg om sin sønns bleieutslett, prøver forgjeves å ta sertifikat, og har én stor bekymring. Hvordan samtale med de sindige vestjyske landsbyboere?

En ganske beskjeden tematikk, med andre ord. Forslitt er den også. Legg til at forfatteren selv er nybakt mor og bor i Velling med sin forfatterektemann, så blir det en klassisk selvbiografisk roman om ensomhet, samliv og småbarnsbekymringer.

Men dette er Stine Pilgaard, forfatteren bak den oppsiktsvekkende debuten «Min mor sier» (2012); en høyst original versjon av et forslitt tema; ulykkelig kjærlighet. Debuten var lattervekkende nok, men i «Meter i sekundet» overgår ironikeren Pilgaard seg selv i eksentriske absurditeter, og spinnville bilder.

Vittige Pilgaard

«Er det ingen i Velling som har sex, er det ingen som ser porno eller onanerer, man rekker da ikke å få kledd på seg i løpet av tre bank», utbryter jeg-personen når folkehøyskolens forstanderinne går rett inn i det unge parets hus etter bare tre korte bank på døra. Forstanderinnen er forøvrig en hjelpsom dame. Hun skaffer jeg-personen jobb som Klara Klok i den lokale avisa, og fortellingen er brutt opp av leser-spørsmål og jeg-personens originale svar: «Personlig synes jeg at nuet er oppskrytt. Lev hver dag som var det den siste, sier man, men det er noe sludder.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer