Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyller avsløring av seksuell trakassering fra artister: - Viktig å dele

Ble selv bedt om å posere på bilde til «privat arkiv med deilige damer».

OPPLEVD DET SAMME:  Musikkjournalist Oda Faremo Lindholm, har selv opplevd å bli seksuelt trakassert i intervjusituasjon, og er glad for at flere deler sine opplevelser. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
OPPLEVD DET SAMME: Musikkjournalist Oda Faremo Lindholm, har selv opplevd å bli seksuelt trakassert i intervjusituasjon, og er glad for at flere deler sine opplevelser. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer

(Dagbladet): Nylig unnskyldte Miles Kane i det Øya-aktuelle bandet Last Shadow Puppets seg til en kvinnelig journalist i musikkmagasinet SPIN etter å ha kommet med seksuelle bemerkninger under et intervju.

Dette fikk den norske musikkjournalisten Alyssa Nilsen til å fortelle om sine opplevelser. På sin private Facebook-side ramset hun opp flere episoder der hun selv har opplevd seksuell trakassering i intervjusituasjoner.

- Bisarr opplevelse Oda Faremo Lindholm, musikkjournalist i Dagsavisen, har selv opplevd det samme.

- For en del år siden intervjuet jeg en amerikansk artist på et hotell i Oslo. Selve intervjuet gikk fint, men etterpå spurte han om å få ta et bilde av meg. Jeg spurte hva han skulle med det, og da sa han at han hadde et privat arkiv med bilder av deilige kvinner han hadde møtt. Det var helt uaktuelt for meg, sier Lindholm og fortsetter:  

- Da vi var på vei tilbake til resepsjonen på hotellet, ba han meg så om å stå helt inntil ham, slik at eventuelle paparazzier skulle tro at jeg var hans norske kjæreste. Det ville aldri skjedd med en mann. Nå kan jeg le av det, men det var en helt bisarr opplevelse.

Nå er hun glad for at flere deler sine opplevelser.

- Jeg syns det er veldig viktig at Alyssa Nilsen deler sine opplevelser på denne måten. Jeg vet ikke hvor utbredt det er, men jeg har også som ung musikkjournalister ofte blitt møtt med en del nedlatende holdninger fra eldre bandmedlemmer. Disse er ikke nødvendigvis seksualiserende, men i kombinasjon med også å være kvinne ser jeg ikke bort ifra at en del artister blir ekstra overbærende overfor journalisten. Det tror jeg både unge mannlige og kvinnelige musikkjournalister kan kjenne seg igjen i, sier Faremo Lindholm. 

- Viktig å si ifra Karima Furuseth, musikkredaktør i Natt & Dag og DJ, mener også at det er viktig å si ifra hvis man blir seksuelt trakassert, men syns likevel man bør skille det fra klønete komplimenter.

- Det er klart det er viktig å si ifra, men likevel tror jeg det kan være lett å finne en grov betydning det som i utgangspunktet er et hinsides dårlig formulert kompliment, sier hun, og understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Hun tror at ni av ti av slike kommenterer som oppleves som misogyni i bunn og grunn er idioti, og egentlig er blottet for seksuelt budskap.

- Vi skal ha nulltoleranse på seksuell trakassering, men samtidig passe på å ikke skape storm i vannglass, sier Furuseth.

- Ikke overrasket Generalsekretær i Norsk presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, er ikke overrasket over at slikt skjer.

- Jeg er dessverre ikke det. Jeg tror at kvinnelige journalister opplever dette uansett hvilket område de jobber innenfor. Som kvinnelig journalist bør man tenke gjennom hvordan man skal håndtere dette i øyeblikket det skjer og på sikt, sier hun.

Samtidig er Løken Stavrum opptatt av hvordan dette blir framstilt i media.

- Navngitte beskyldninger av denne typen kan man ikke gjøre i en redaksjonell publikasjon, uten at den som beskyldes får rett til samtidig imøtegåelse. Det er jo forskjellen på journalistikk og sosiale medier, sier hun.

MUSIKKJOURNALIST: Alyssa Nilsen tok bladet fra munnen og forteller om seksuell trakassering i intervjusituasjoner med artister. Det gjør hun for å sette fokus på problemet. Foto: Privat
MUSIKKJOURNALIST: Alyssa Nilsen tok bladet fra munnen og forteller om seksuell trakassering i intervjusituasjoner med artister. Det gjør hun for å sette fokus på problemet. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media