Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hyller «Black Panther»: - Til og med skurken fikk meg til å gråte

Visste du at skuespiller Wesley Snipes forsøkte å lage «Black Panther» allerede på 90-tallet?

SUPERHELT: «Black Panther» er en av de mest etterlengtede filmprosjektene i 2018, og de første tilbakemeldingene er kommet. Norgespremieren er 14. februar. Video: Disney Vis mer Vis mer

(Dagbladet): I universet til tegneseriegiganten Marvel, er neste storfilm ut «Black Panther». I dag er det to uker til den offisielle premieren, men superheltfilmen er allerede en enorm snakkis blant journalister, filmvitere og andre som har fått en sniktitt denne uka.

SLÅSS: Black Panther går hardt vil verks når verden skal reddes. De overnaturlige evnene er inspirert av det myteomspunnede kattedyret. Foto: Disney / Marvel
SLÅSS: Black Panther går hardt vil verks når verden skal reddes. De overnaturlige evnene er inspirert av det myteomspunnede kattedyret. Foto: Disney / Marvel Vis mer

Basert på vitnesbyrdene Rotten Tomatoes har samlet, ser det ut til at verden kan glede seg stort til superheltfilmen hvor estetikk, historie, helter og heltinner tar utgangspunkt i et ganske annet kontinent og en annen kultur enn de fleste tegneserieadapsjoner fra Marvel og DC Comics, nemlig Afrika.

- Fikk meg til å gråte

«Black Panther» hylles på nettet som den beste superheltfilmen Marvel har laget, men samtidig er det viktig å presisere at anmeldelsene ikke er ventet før neste uke.

- Den er utrolig, bevegende og meningsfull. En superheltfilm om hvorfor representasjon og identitet er viktig, og hvor tragisk det er når folk nektes dette, tvitrer Jen Yamato i Los Angeles Times, som fortsetter med å hylle skuespilleren som spiller hovedskurken Erik Killmonger, Michael B. Jordan.

- Han spiller skurk, men fikk meg til å gråte. Det sier så mye, skriver Yamato.

REGISSØR: Ryan Coogler skal ha disponert et budsjett på mellom 150 og 200 millioner dollar. Foto: NTB Scanpix
REGISSØR: Ryan Coogler skal ha disponert et budsjett på mellom 150 og 200 millioner dollar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prosjektet til regissør Ryan Coogler er tydelig svært etterlengtet, og innfrir, ifølge blant annet toneangivende skribenter fra Mashable, Vox, Uproxx og USA Today.

- Coogler har noe han vil fortelle, og det gjør «Black Panther» til en film med et budskap. «The revolution will not be televised»" (Gil Scott-Heron-låt red.anm.), men denne filmen er rett og slett revolusjonær, mener journalist og leder av nettsamfunnet Black Girl Nerds, Jacqueline Coley.

Wesley Snipes jaktet filmen

Det er ikke bare Coogler som har jobbet med å lage film av superhelten. Den legendariske skuespilleren Wesley Snipes jobbet allerede på 90-tallet hardt for å filmatisere tegneserien.

I et intervju med The Hollywood Reporter, forteller Snipes om hvordan drømmen brast for over 20 år siden, rett og slett fordi teknologien ikke var bra nok til å rettferdiggjøre visjonen han hadde.

«BLADE II»: Wesley Snipes som vampyren Blade. Foto: NTB Scanpix
«BLADE II»: Wesley Snipes som vampyren Blade. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig hadde han utfordringer med bransjefolk som ønsket å implementere den kontroversielle amerikanske aktivistgruppa Black Panthers i adapsjonen, noe han selv ikke ønsket.

- Støttes ett tusen prosent

Dermed skrinla Snipes ideen, og gikk videre til å adaptere tegneserievampyren «Blade», noe som viste seg å bli en gigantisk suksess, og var med å bane vei for den gigantiske superheltboomen man ser på kinolerret i dag.

- Jeg støtter «Black Panther» ett tusen prosent, og jeg er overbevist om at filmen blir en katalysator for varig endring og nye muligheter. Vi trenger denne typen mangfold, og Chadwick Boseman er en ung, talentfull skuespiller, som jeg håper har fått store muligheter til virkelig å utfylle karakteren, sier Snipes til Hollywood Reporter.

SKUESPILLERTRIO: (f.v.) Letitia Wright spiller 	
Shuri, søsteren til superhelten, Danai Gurira spiller Okoye, lederen av den kongelige garde, og Lupita Nyong'o spiller spionen Nakia. Foto: NTB Scanpix
SKUESPILLERTRIO: (f.v.) Letitia Wright spiller Shuri, søsteren til superhelten, Danai Gurira spiller Okoye, lederen av den kongelige garde, og Lupita Nyong'o spiller spionen Nakia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Black Panther vender hjem

Superhelten Black Panther dukket for første gang opp i 1966, og ble skrevet og tegnet av serielegendene Stan Lee og avdøde Jack Kirby. Førstnevnte er æret med en gjesterolle i filmen.

I filmadapsjonen av «Black Panther» tar man handlingen fra begynnelsen. Hovedpersonen T'Challa (Chadwick Boseman) vender tilbake til den teknologisk avanserte afrikanske nasjonen Wakanda.

Der vil han følge arven etter sin avdøde far, og krones til konge. Superhelttittelen blir derimot ikke hans før T'Challa, via harde opptaksprøver, gjør seg fortjent til Wakandas høyeste beskytter- og æresposisjon, kalt Black Panther.

Men ingen maktovertakelse uten problemer. Snart dras T'Challa inn i en konflikt som kan få store konsekvenser for Wakanda og resten av verden, dersom ikke kongesønnen tar affære og byr superskurker og nevemagneter Erik Killmonger (Michael B. Jordan) og Klaw (Andy Serkis) på sine overnaturlige kampegenskaper og never av stål.

VENDER HJEM: Chadwick Boseman spiller T'Challa. Foto: Disney / Marvel
VENDER HJEM: Chadwick Boseman spiller T'Challa. Foto: Disney / Marvel Vis mer
KRIGER: Forest Whitaker spiller Zuri, en eldre, beryktet kriger som var Black Panthers far, T'Chaka, sin nære venn og rådgiver. Foto: Disney / Marvel
KRIGER: Forest Whitaker spiller Zuri, en eldre, beryktet kriger som var Black Panthers far, T'Chaka, sin nære venn og rådgiver. Foto: Disney / Marvel Vis mer
SKURKEGENI: Michael B. Jordan (t.v) som antagonist Erik Killmonger. Her flankert av Oscar-nominerte Daniel Kaluuya som spiller W'Kabi, Black Panthers trofaste makker. Foto: Disney / Marvel
SKURKEGENI: Michael B. Jordan (t.v) som antagonist Erik Killmonger. Her flankert av Oscar-nominerte Daniel Kaluuya som spiller W'Kabi, Black Panthers trofaste makker. Foto: Disney / Marvel Vis mer
STEMOR: Angela Bassett spiller Black Panthers stemor Ramonda. Foto: Disney / Marvel
STEMOR: Angela Bassett spiller Black Panthers stemor Ramonda. Foto: Disney / Marvel Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling