Gunnar Ringheim, Dagbladet

Hyller Dagblad-journalist

Gunnar Ringheim er tildelt pionerdykkernes hederspris for mangeårig journalistisk dekning av kampen for rettferdighet for nordsjødykkerne.

HEDRES: Journalist Gunnar Ringheim i Dagbladet har fått hederspris for sin utrettelige journalistiske kamp for nordsjødykkerne. Foto: Aleksander Nordahl
HEDRES: Journalist Gunnar Ringheim i Dagbladet har fått hederspris for sin utrettelige journalistiske kamp for nordsjødykkerne. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer
Publisert

- Jeg er veldig glad og stolt. Det er i Dagbladets tradisjon å få fram i lyset folk som har måttet kjempe sin sak aleine, sier Ringheim, som har rundt 30 års fartstid i Dagbladet.

I sin begrunnelse for hedersprisen skriver leder Per Olav Johansen og nestleder Per Arne Jakobsen i Offshore Dykker Unionen (ODU):

«Pionerdykkerne vil hedre journalist Gunnar Ringheim for hans utrettelige arbeid med å bringe dykkersaken ut til Norges befolkning. Gunnar berømmes for at han aldri slapp dykkersaken av syne til tross for at en pågikk i 15 år. Gunnar, med Dagbladet i ryggen, bidro med dette til at saken ble forstått og fikk bred støtte blant folket.»

STOLT OG GLAD: Gunnar Ringheim. Foto: Privat
STOLT OG GLAD: Gunnar Ringheim. Foto: Privat Vis mer

Senskader

De var de tøffeste av de tøffe. De hadde motet, kraften og viljen til å gjøre det ekstraordinære. De gikk ned på havets bunn og var avgjørende for å hente opp det svarte gullet. Norges rikdom kan vi takke dem for.

Prisen for dykkernes innsats var langvarige helseplager og senskader.

Påkjenningene i dypet førte til at mange fikk depresjoner. Flere begikk selvmord.

VANT: Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) offentliggjorde i 2013 sin dom i dykkersaken. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Fokuset på nordsjødykkernes situasjon fra Dagbladet og andre medier førte til at politikerne bevilget 1,2 milliarder kroner i kompensasjon til 250 skadde dykkere og 50 pårørende.

Viktigst var nok likevel at Menneskerettsdomstolen i Strasbourg slo fast at Norge hadde brutt sin plikt til å beskytte borgernes liv og helse, samt den offisielle beklagelsen fra Stortingets talerstol.

HEDERSPRIS: Pionerdykkerne hedrer Dagblad-journalist Gunnar Ringheim. Foto: Privat
HEDERSPRIS: Pionerdykkerne hedrer Dagblad-journalist Gunnar Ringheim. Foto: Privat Vis mer

- Vi er stolte

- Ei avis som lar deg jobbe med de viktigste sakene over tid, er en vakker ting. Derav min kjærlighet til Dagbladet, sier Ringheim.

Dagbladets sjefredaktør, Alexandra Beverfjord, gleder seg over hedersprisen han nå er tildelt.

- Gunnar Ringheims dekning av nordsjødykkerne er et av de viktigste journalistiske prosjektene i Norge i nyere tid. Ringheims utrettelige journalistikk fikk store konsekvenser, sier Beverfjord og legger til:

- Dette er journalistikk helt i kjernen av Dagbladets oppdrag, og vi er stolte av at Ringheims arbeid hedres på denne måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer