Krimforfatterne Unni Lindell og Hanne Kristin Rohde om vennskapet

Hyller den feminine kraften i kvinnekrim

Ved første møte fant krimforfatterne Unni Lindell og Hanne Kristin Rhode ut at de har mye til felles. Blant annet er de så jålete at de begge nekter å ta av sminken før de legger seg på hotell, i fare for brann. 

KVINNEKRIM: Hanne Kristin Rodhe og Unni Lindel er begge i høst aktuelle med nye bøker. De mener begge de har skrevet krim med feminin kraft.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KVINNEKRIM: Hanne Kristin Rodhe og Unni Lindel er begge i høst aktuelle med nye bøker. De mener begge de har skrevet krim med feminin kraft. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Vi har i alle fall én viktig ting felles, og det er interessen for drap, sier Hanne Kristin Rohde.

- Ja, og for katter! Og vi elsker fargen rød! Du kan kalle oss «Ladies in dead», sier Unni Lindell, mens Rohde nikker leende.

De to krimforfatterne er begge bokaktuelle med hver sin krim denne høsten. Begge har denne gangen en kvinnelig krimhelt i hovedrollen. Nå sitter de ved et bord på hotell Continental og skravler i munnen på hverandre.

Slik har det vært hver gang siden de møttes første gang på en boksignering i 2014.

- Vi hadde ikke tid til å signere, fordi vi skravla sånn. Men er det bare to år siden? Det føles som om vi har kjent hverandre så lenge, sier Lindell.

- Ja, det er sånn med noen mennesker, man snakker plutselig som om man har kjent hverandre i mange år, sier Rohde.

Ble mobbet

Ingen av dem var jenter som tok mye plass som små, men nå har begge kjempet seg fram og gjort synlige karrierer. De hyller begge det de kaller den «feminine kraften».

- Jeg ble mobbet noen år som barn. Det var helt grusomt å føle seg så utenfor, men det gjorde meg også sterk. Jeg tenkte hele tida at jeg skal vise dem når jeg blir stor. Og det har jeg gjort!, sier Unni Lindell og flekser en armmuskel under den røde kjolen.

- Nå har jeg 30-års jubileum som forfatter i år, og har solgt 4 millioner bøker. Jenter må stå på og tørre mer, sier hun, og Rohde skyter inn.

- Som liten var jeg veldig redd, spesielt for å snakke i forsamlinger. Jeg trodde aldri jeg skulle bli en som synes. Jeg var et stille barn, som dro på Deichman og lånte 25 bøker og satt hjemme og leste, sier Rohde.

- Ja, ja, sånn var jeg og, sier Lindell.

Blir slitne

For det er ikke bare oppturene de har felles. Hanne Kristin Rohde har vært åpen om at hun møtte den såkalte veggen før hun startet som forfatter. Unni Lindell går ned i kjelleren under hver skriveprosess.

- Vi er nok like mennesketyper. Vi kjører oss ut av og til. Vi gir full gass, kjører helt til bunnen, og så blir vi slitne og må samle krefter, sier Lindell.

Nå er de to imidlertid noen av hverandres viktigste oppmuntrere.

- Du er en av mine favorittforfattere, som grep meg og fikk meg inn i sofakroken og glemme verden rundt, sier Rohde som debuterte først som forfatter for to år siden, men har vært å se på tv-skjermen i en årrekke som profilert politileder.

- Du har jo gjort kometkarriere de siste årene. Jeg så deg på tv i Sigrid-saken og følte at du kom så ut av tv-ruta. Du formidlet så vi gråt. Jeg prøver å skrive litt sånn som du formidlet, og vise hele mennesker, ikke bare krimsaker, sier Lindell.

Vil bache hverandre

Unni Lindell har tidligere fortalt Dagbladet at hun og venninnen Anne B. Ragde for hele 27 år siden laget en pakt om at de begge skulle bli bestselgende forfattere. Det har de klart. I det nye forfattervennskapet er de enige om å backe hverandre.

- Vi bestemte oss tidlig for at vi ikke er konkurrenter, men en ressurs for hverandre. Hvis folk får sansen for den feminine kraften som ligger i en kvinnes krim, så liker de oss begge.

- Ja, den kraften er helt spesiell, mener Lindell.

De mener den kraften består av å være feminin, men likevel ha bein i nesa. Å ikle seg rødt kan visstnok hjelpe, mener begge. Hanne Kristin Rohde har tidligere fortalt at hun ofte bruker røde sokker eller rødt undertøy, fordi det skal gi henne følelsen av å få ekstra kraft. Nå sitter en rødkledd Lindell og nikker energisk.

- Ja, vi er begge modige og tørr å stå opp for ting, sier hun.

- Det er kanskje noe av det rødfargen representerer, det å finne den spiren i deg selv slik at du tørr mer, sier Rohde.

Jålete

Noe annet de to bestselgerne har til felles, er forfengelighet.

- Jeg er veldig jålete og bruker lang tid på badet, sier Lindell og forteller om en gang hun skulle overnatte på hotell i Tromsø, hadde tatt av seg all sminke og var klar for å legge seg - da brannalarmen plutselig gikk og hun måtte kaste seg rundt.

- Det var ikke enkelt for meg. Og ale andre kom opp da jeg endelig gikk ned, på høye hæler, i full sminke.

- Oj, det var morsomt at du fortalte akkurat det, sier Rohde og forteller at hun en gang bodde på hotell under en virkelig brann, og måtte løpe ut uten å ha ordnet seg.

- Nå har jeg lært, og tar aldri av meg sminken når jeg bor på hotell, røper hun.

- Hehe, vi brenner heller inne enn å gå ut uten sminke. Og selv om vi kjemper for kvinner, må du få med at vi begge elsker menn, sier Lindell.

4.desember skal damene bokbades sammen på Rockefeller i Oslo.