KLARE FOR BERGEN:Bassist Steve Harris i Iron Maiden (foran til høyre) gleder seg til å treffe det norske publikumet under onsdagens konsert på Bergenshus festning. Resten av medlemmene er (bak fra venstre) Nicko McBrain, Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith og Bruce Dickinson (foran til venstre). Foto: John McMurtrie/EMI.
KLARE FOR BERGEN:Bassist Steve Harris i Iron Maiden (foran til høyre) gleder seg til å treffe det norske publikumet under onsdagens konsert på Bergenshus festning. Resten av medlemmene er (bak fra venstre) Nicko McBrain, Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith og Bruce Dickinson (foran til venstre). Foto: John McMurtrie/EMI.Vis mer

Hyller den norske fansen

Gamlegutta i Iron Maiden elsker det norske publikummet.

||| NEW YORK (Dagbladet): - De er gærne. Den forrige konserten vi hadde der, utendørs i Oslo, er en av de beste vi har hatt noensinne. Det var fantastisk. Jeg husker den veldig godt, sier Iron Maidens bassist og låtskriver, Steve Harris.

Det er like før de britiske metallegendene i Iron Maiden går på scenen i Bergen. Det skjer på Bergenshus festning onsdag. Vi traff dem bak scenen på Madison Square Garden i New York tidligere i sommer.

Lover storkonsert Bassisten Harris gleder seg til konserten i Bergen, som han beskriver som «et nydelig sted», og lover publikum på Koengen en intensitet som matcher Madison Square Garden. Fansen kommer til å få høre låter fra de tre siste platene, i tillegg til en smakebit fra den nye, som slippes 16. august.

- Amerikanerne er skeptisk til at vi bare gjør låter fra de tre siste platene på denne turneen. De vil ha en menneskelig jukeboks, men vi har ikke tenkt å være det, sier Harris og fortsetter:

- Jeg ser på det slik, at hvis du er en ekte fan, har du kontroll på alt vi har gitt ut og blir like glad for å høre det nye materialet som det gamle. Kanskje blir du kanskje enda gladere, siden man ikke har hørt det like mye.

Ny generasjon Maiden-fans Iron Maiden trakk 50 000 tilskuere da de i 2008 spilte konserter i Trondheim og Oslo. Harris tror Iron Maiden-interessen går i arv i Skandinavia.

- Det er fantastisk å se stadig flere unge på konsertene. Publikum i Skandinavia er yngre enn noensinne, og da mener jeg virkelig unge, type ni—ti år. Det er neste generasjon Maiden-fans. Jeg tror det er fordi man arver platene til storebroren sin eller faren sin, eller hva vet jeg, kanskje de arver fra bestefaren sin nå, og så går alle på konsertene, sier Harris.

Veteraner Han synes det er utrolig at bandet fortsatt holder det gående.

- Det er ikke til å tro at vi har holdt på i 30 år. Det er ganske skremmende, egentlig. Vi har gjort så mye, men noen ganger føles det som vi begynte for fem år siden.

- Det har vært så mange høydepunkter. Og det er utrolig at vi fremdeles kan holde på. Vi har jobbet hardt, men vi har også vært veldig heldige. Alt vi har gjort, har vært fantastisk, og det har til tider føltes som å leve i en drømmeverden. Jeg har måttet klype meg selv iblant.

Steve Harris sa en gang at Iron Maiden skulle gi ut femten album. «The Final Frontier» er bandets femtende. Men det er ingen grunn til panikk.

- Da vi hadde gitt ut det fjerde eller femte albumet, spurte noen hvor mange album vi hadde planer om å gi ut, og jeg sa at 15 ville være et fint antall. Nå har vi nådd det tallet, som jeg synes er en stor bragd. Men jeg har fortsatt lyst å lage flere, sier Harris.

- Jeg føler meg ikke klar til å slutte ennå, og jeg tror ikke resten av guttene føler det sånn heller. Men nå skal vi sikkert turnere i et par år med denne plata, og så får vi se hva som skjer. Vi blir jo ikke yngre, sier han og smiler under panneluggen.

- Må løpe mer
- Hvordan har det å turnere forandret seg med åra?

- Det har blitt tøffere. Jeg må forberede meg bedre. Jeg må løpe mer på forhånd og være i bedre form når vi starter en turne. Det er virkeligheten. De første to ukene er de mest slitsomme på en turné uansett, det spiller ikke så stor rolle om man er 24 eller 54. Vi spiller to timer fire-fem ganger i uken under ekstreme forhold når det gjelder lys og temperatur. Du må være forberedt.

- Lever du sunnere nå enn du pleide?

- Sunnere, ja? Jeg sluttet å drikke hardt i 1986, etter å nesten ha tatt livet av meg selv i Amsterdam. Det var da jeg sluttet å være dum.

- Har du noen gang tenkt på å gi deg?

- Bare den første kvelden på hver turné. Sånn var det da jeg var 24 også, men det er litt verre nå, jeg må innrømme det. Samtidig er det jo tøffere å komme seg opp om morgenen også. Som en fyr sa til meg på en fotoseanse for et par år siden: «Du kan ikke kjempe mot tyngdekraften».

Har blitt familiebedrift Det er ikke bare i fanskaren at Iron Maidens musikk blir ført videre til nye generasjoner. Flere av Harris' seks barn har mer eller mindre vokst opp med turnélivet, og han mener de har fått smaken på livsstilen.

- Både datteren min, sønnen min og sønnen til Bruce er med i bandet nå. Kanskje vi etter hvert kan erstatte oss selv med barna våre, sier Harris og lener seg tilbake i skinnstolen, sier han, og legger til:

- Så kan Iron Maiden vare evig.